Apple Pay už je v Česku. Za první den s novým systémem zaplatilo desetitisíce lidí | EkonTech.cz


Apple Pay už je v Česku. Za první den s novým systémem zaplatilo desetitisíce lidí

Technik / Apple Pay
27. 2. 2019 - 9:11

Technologie bezkontaktního placení pomocí chytrých zařízení od Applu jsou sice už dávno rozšířené v mnoha zemích po celém světě, na Českou republiku se ale stále čekalo. Nyní se všichni majitelé iPhonů a Watch konečně dočkali.

Technologie Apple Pay pro placení na bezkontaktních terminálech, které jsou v Česku velmi rozšířené, je nyní funkční pro zařízení iPhone SE a starší a stejně tak u všech modelů chytrých hodinek Watch.

Protože pro funkčnost je nutná koordinace Applu s jednotlivou bankou, v první vlně tento systém platby podporují jen vybrané banky jako například Air Bank, mBank, Moneta,  komerční banka, Česká spořitelna a J&T. Pokud máte jinou banku a nechcete čekat, až se rozhoupe, můžete vše obejít pomocí karty Twisto, která je rovněž podporována a na kterou si vaší banku můžete připojit. Dobrou zprávou je i podpora služby Edenred, která se zabývá především stravenkami.

Výhodou je, že řešení Apple Pay je bezpečnější, než s sebou nosit kartu nebo s ní platit. Při registraci se totiž pro telefon i hodinky vytvoří samostatné virtuální platební karty, takže se útočník nemůže dostat přímo k účtu nebo ji tajně zkopírovat bez vědomí uživatele jako u běžné plastové karty. Vše lze navíc velmi snadno i na dálku zablokovat. Použití je jištěné biometrickým ověřením nebo u hodinek samotnou detekcí, že jsou stále na ruce původního majitele (po sundání se hned automaticky zamykají). Při platbě s hodinkami navíc nemusíte mít mobil ani u sebe, vše funguje na bázi NFC a ověřování až v terminálu.

S Apple Pay je možné platit i na webu, ale v tomto případě jsou možnosti v lokálních e-shopech velmi omezené. Na integraci ale pracuje třeba Alza, díky čemuž bude možné platit i na Macu, iPadu a dalších zařízeních od Applu snadno přímo přes webový prohlížeč.

Používat lze i několik karet, mezi kterými lze přepínat. V základu ale máte nastavenou jednu jako hlavní, která je vždy připravena pro rychlé placení.