Astronomové odškrtávají poslední dny v kalendáři. Úplné zatmění Měsíce přichází | EkonTech.cz


Astronomové odškrtávají poslední dny v kalendáři. Úplné zatmění Měsíce přichází

Ostatní
28. 6. 2018 - 10:48

Už 27. července 2018 nastane největší astronomická událost posledních let. Celý povrch Měsíce v jednu chvíli zahalí stín naší planety, čímž nastane jeho úplné zatmění. Ve stejný den se ocitne Mars v opozici vůči Slunci, díky čemuž se přiblíží Zemi na relativně malou vzdálenost.

Obě vrcholné události astronomického roku vypuknou v noci z pátku na sobotu, pro celou polokouli se tak naskytne jedinečná možnost prožít předvečer víkendu nerušeným pozorováním oblohy. Částečné zatmění bude navíc pozorovatelné již od východu Měsíce, který v Praze nastane již ve 20 hodin 47 minut, v Brně ještě o 12 minut dříve.

Velké zatmění

Mimořádnost této situace umocňuje především průchod Měsíce středem zemského stínu, zatmění bude proto trvat velmi dlouho a zemský satelit se bude nacházet vysoko nad obzorem. Při jasném počasí se pozorovatelé dočkají 1 hodiny a 43 minut trvajícího zážitku, maximální zatmění přijde asi ve 22 hodin a 22 minut středoevropského letního času. Při zatmění zemská družice kvůli lomu slunečních paprsků z oblohy nikdy zcela nezmizí a jeví se jako rudá, Měsíc však bude právě díky průchodu středem stínu mnohem tmavší a zbarví se až do hněda. Poslední podobné zatmění bylo na území Česka pozorovatelné v roce 2011, tehdy však průběh události narušily nepříznivé meteorologické podmínky. Dalšího průchodu zemského satelitu středem stínu planety se české hvězdárny dočkají až v roce 2029.

Mars na dosah

Ve stejný den se Česko dočká dalšího významného astronomického úkazu, poslední červencový pátek se ze zemského pohledu totiž ocitne Mars přesně naproti Slunci. Při takzvané Velké opozici se rudá planeta ze Země jeví největší a dosáhne maximální hvězdné velikosti, což umožní její detailnější pozorování. V jednu chvíli se navíc Mars přiblíží k zatemnělému Měsíci na vzdálenost 6°, což umožní názorně porovnat zdánlivé velikosti obou těles. O čtyři dny později pak bude planeta nejblíže Zemi od mimořádného přiblížení před patnácti lety. „Tato opozice Marsu se Sluncem nebude tak rekordní jako ta známá v roce 2003, ale přesto se Mars 31. července přiblíží k Zemi na skoro rekordních 57,5 milionu km,“ informuje Pavel Suchan, tiskový tajemník České astronomické společnosti. Protože se rudá planeta v noci nedostane příliš vysoko nad obzor, pozorování bude možné jen za vhodných atmosférických podmínek.

Na video se podívejte zde!

 

Foto: Pixabay