Autonomní pseudosatelit Astigan A3 přináší revoluci v mapování | EkonTech.cz


Autonomní pseudosatelit Astigan A3 přináší revoluci v mapování

Technik / satelit / mapování
6. 3. 2019 - 18:53

Mezi letouny a satelity na oběžných drahách se začínají objevovat pseudosatelity, autonomní letouny či vzducholodě, které mohou nepřetržitě brázdit vzduch po velmi dlouhou dobu. Jedním z nich je i britský specialista na mapování Astigan A3.

Britská společnost Astigan Ltd. vyvíjí autonomní pseudosatelit typu HAPS (podle anglického High-Altitude Pseudo-Satellite), který nese jméno Astigan A3. Pseudosatelity HAPS jsou autonomní letouny nebo vzducholodě, které mohou strávit dlouhou dobu ve výškách kolem 20 až 50 kilometrů. Mohou mít rozmanité využití, ať už civilní nebo vojenské. Astigan A3 by se měl stát specialistou na moderní mapování zemského povrchu, především pokud jde o podrobnější mapy ve vyšším rozlišení.

Tento výškový dron na solární pohon váží 149 kilogramů a má křídla o rozpětí 38 metrů. Je navržen tak, aby létal ve výškách kolem 20 kilometrů, kde se může pohybovat až 90 dní bez nutnosti přistát. Pseudosatelity vyplňují technologickou mezeru mezi letouny a satelity. Svým uživatelům nabízejí stálou přítomnost na obloze typickou pro satelity, kterou kombinují se zobrazováním ve vysokém rozlišení, které je vlastní letounům.

Zemský povrch se neustále mění. Lesy jsou káceny nebo naopak vysazovány, vodní toky mění směr a jejich delty tvar, města se rozrůstají, silnice a cesty vznikají nebo i zanikají a na moři se objevují nebo i mizí celé ostrovy. Kartografové s tím vší musí držet krok a neustále vytvářet nové, aktuální verze map, často až v překvapivě krátkých intervalech. Šikovné pseudosatelity by jim s tím mohly pomoci.

To je důvod, proč se britská mapovací služba Ordnance Survey v roce 2014 pustila do vývoje pseudosatelitu Astigan. Doufají, že s dronem A3 zvládnou pohotově a levně mapovat velké oblasti anebo třeba monitorovat vybrané území po celé týdny. S takovými drony bude možné nejen vytvářet nové verze stávajících map, ale také tvořit nové mapy a mapové podklady v méně rozvinutých oblastech, které zatím nezvládají konvenční mapování území. Stejně tak mohou pseudosatelity sledovat v reálném čase aktuální události, jako jsou změny sněhové pokrývky či zalednění, nebo třeba úniky ropy, vulkanické erupce a podobné katastrofy většího rozsahu.

Podle Ordnance Survey Astigan A3 již absolvoval osm plnohodnotných letů, na jejichž průběhu se podíleli experti britských univerzit, průmyslu i malých firem. Závěrečné letové testy proběhnou do roku 2020 a po nich by měl pseudosatelit Astigan A3 nastoupit do služby.

Podívejte sena video, jak satelit vypadá a funguje: https://www.youtube.com/watch?v=z7ij4QBfPG4

Zdroj: Ordnance Survey