Baví mě vyrábět čistou energii pro skoro polovinu republiky | EkonTech.cz


Baví mě vyrábět čistou energii pro skoro polovinu republiky

Rozhovory / Výroba jaderné energie / Elektrárna Temelín
28. 10. 2019 - 21:04

O jaderné energii jsme si povídali s Bohdanem Zronkem, ředitelem divize jaderné energetiky ČEZ, který stál u prvního spuštění temelínského reaktoru.

Jak vzpomínáte na Vaše začátky v jaderné elektrárně Temelín?

Na Temelín jsem přišel v době, kdy vrcholila výstavba. Náročné období, které mi přineslo hodně zkušeností i neopakovatelných zážitků. Vážím si toho, že jsem v říjnu 2000 mohl být u prvního spouštění temelínského reaktoru, to se dá zažít jen jednou. Měl jsem možnost z první linie pozorovat, zda se podaří obhájit jadernou energetiku v ČR. Naštěstí hodně lidí jádru věřilo a čas ukázal, že rozhodnutí uvést do provozu oba temelínské bloky bylo správné – z technického i ekonomického pohledu. Temelín je dneska jedním z našich nejefektivnějších zdrojů, který kryje pětinu české spotřeby. Díky němu jsme mohli odstavit 2000 MWe v uhelných elektrárnách. Ročně tak nemusíme do ovzduší vypustit asi 12 miliónů tun CO2 spálením 14 miliónů tun uhlí – pro přirovnání vlak plný uhlí dlouhý z Prahy až do Barcelony.

Jaká byla Vaše profesní cesta a co jste se při ní naučil?

Už je docela dlouhá, ale každopádně byla a je rychlá a pestrá. Do Temelína jsem nastoupil v roce 1994 a za tu dobu jsem prošel desítkou pozic. Začínal jsem v průběhu postupného oživování zařízení a spouštění elektrárny jako operátor turbíny, později reaktoru a postupně jsem vystřídal všechny pozice na blokové dozorně. Následovaly další pozice ve vedení provozu, řízení Bezpečnosti tehdejší divize výroba a zpět Temelín v pozici ředitele. Díky tomu znám prostředí, lidi i procesy, a to je důležité pro rozhodování. Pamatuju si, kde elektrárna byla, vím, kde je teď, a mám jasnou představu, kde by měla být v budoucnu. Naučil jsem se hodně z mnoha oborů, a to nikdy neskončí, současně je ale důležité naučit se vážit si práce všech lidí kolem sebe.

Co Vás na práci v energetice baví a motivuje?

Co třeba vyrábět čistou elektřinu pro skoro polovinu národa? Nebo zvládat úžasný zdroj energie a pracovat se špičkovou technologií, mít možnost přinášet nové přístupy a inovace? Těch důvodů je spousta. Mám to štěstí, že mám práci, která mě od začátku až do dneška stále baví a ve své kariéře jsem se nikdy nenudil. Je super pracovat s velmi chytrými a sympatickými lidmi, kteří pro obě jaderky doslova dýchají. Na obou elektrárnách i kolem nich jejich spousta.

Má jádro podle Vás budoucnost i v České republice?

Jednoznačně ano! I státní energetická koncepce s rozvojem jaderné energetiky, tedy i s novým blokem, resp. bloky, počítá. Tomu musí předcházet definitivní rozhodnutí o investorském modelu a formě účasti státu. To bude náročné strategické rozhodnutí na další desítky let. A přitom je potřeba zvážit celou řadu proměnných. Každopádně věřím, že máme znalosti a zkušenosti i takto složitý projekt jako je výstavba jaderné elektrárny zvládnout, a nový jaderný zdroj dává smysl. Nakonec podobné diskuze jsme zažili i v případě Temelína a dneska je „slepicí, která snáší zlatá vejce“.

Naopak u Dukovan probíhá debata o prodloužení jejich životnosti až na 60 let. Není to nebezpečné?

Naopak, v každém okamžiku provozu musíme umět doložit, že to je bezpečné. Navíc dneska je to celkem běžná světová praxe. Rozhodovat bude nejen bezpečnost a technický stav elektrárny, ale i ekonomika. Proto, abychom mohli být v provozu dalších třicet let, musíme udržet přísné požadavky: bezpečnost, dobrý stav zařízení, mít kvalitní personál, a přitom zůstat efektivní. Není umění nainvestovat obrovské množství peněz a pak zjistit, že se investice zpátky nevrátí. Musíme dobře řídit životnost a investovat včas na správných místech. Každopádně konečné slovo pak bude mít jaderný dozor. Ten má vždycky možnost nám povolení k provozu nevydat. 

Do jaderné elektrárny se běžný člověk jen tak nepodívá. Jaké zajímavé technologie podle Vás stojí za to zmínit?

Ten výčet by byl hodně dlouhý. Kromě samotného reaktoru můžeme jmenovat například chladicí věže (do těch temelínských by se s rezervou vešlo českobudějovické náměstí). Také blokové dozorny v Dukovanech i v Temelíně jsou skvělé. A tak bychom mohli pokračovat řadou dalších jedinečných zařízení i úplně nových technologií pro monitorování stavu, defektoskopii a údržbu – často jde o unikátní zařízení a pečují o ně lidi s jedinečnými znalostmi. 

Doporučil byste dnešním studentům, aby zvážili práci v jaderné elektrárně?

Stoprocentně. O šikovné lidi s technickým vzděláním určitě budeme mít zájem vždycky a profesní záběr je neuvěřitelně široký. Jen letos plánujeme nabrat do obou jaderných elektráren kolem 220 lidí.

Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ

Vystudoval ČVUT v Praze, obor elektroenergetika. Po dvouletém školení nastoupil v Jaderné elektrárně Temelín. Postupně zde prošel celou škálou funkcí – operátor turbíny, operátor reaktoru, vedoucí blokové dozorny, vedoucí reaktorového bloku, směnový inženýr. Od roku 2008 byl hlavním technologem a po dalších dvou letech se stal vedoucím provozu Temelína. V roce 2012 byl jmenován šéfem bezpečnosti všech elektráren ČEZ a od 1. 1. 2015 působil jako ředitel JE Temelín. Ředitelem jaderné divize je od června 2017.