Bill Gates podporuje boj s koronavirem | EkonTech.cz


Bill Gates podporuje boj s koronavirem

Vědec / koronavirus
14. 2. 2020 - 13:05

Bill Gates chce pomoci porazit koronavirus. Na výzkum přispěje 100 milionů amerických dolarů

Bill Gates

Koronavirus 2019-nCoV představuje stále větší problém a stále se ho nedaří efektivně zastavit. Důvodem je absence vakcíny, která by na tento virus stoprocentně účinkovala. Svou roli hraje i to, že se jedná o zmutovaný virus.

I když se o výzkum snaží vědecké laboratoře po celém světě, rychlost výzkumu omezuje i finanční stránka. A to je jeden z důvodů, proč se do boje proti koronaviru pustil i Bill Gatese v rámci Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Nadace pomůže celkovou částkou 100 milionů dolarů, přičemž 20 milionů dolarů se uvolní pro vybrané projekty okamžitě, zbylých 80 milionů dolarů pak postupně pro dlouhodobější projekty, které se týkají obecné podpory pro Světovou zdravotnickou organizaci WHO a CDC (Centers for Disease Control and Prevention), což je centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Finanční prostředky budou zaměřené jak na pomoc v Číně, tak i v Africe nebo Jižní Asii, kde hrozí případný nebezpečný rozmach této nákazy - je zde minimální a často nedostatečná zdravotnická péče, která by případnému šíření zabránila nebo ho alespoň částečně zpomalila. Cílem je tak především virus u nemocných včas detekovat, co nejdříve vyvinout vakcínu a také co nejrychleji dostat vyrobené vakcíny na kritická místa, kde se epidemie rozšiřuje.

Důležitou zprávou je, že tato finanční injekce zvýší prioritu k vývoji léku a tím pádem bychom se neměli obávat toho, že by se ze zmíněného koronaviru stal markantní problém, který by ochromil větší část lidské populace.