BIOCEV - budoucnost české vědy | EkonTech.cz


BIOCEV - budoucnost české vědy

Technik / výzkum / věda
22. 10. 2013 - 0:43

A přece se staví! Jemně pozměněná legendární středověká hláška přesně vystihuje současný stav budoucího nejmodernějšího vědeckého centra u nás. Konečně se začalo stavět. Nebude tedy na škodu si budoucnost české vědy představit a připomenout si peripetie při jejím vzniku. A nakonec to nejdůležitější, co nám nový vědecký areál za miliardu vlastně přinese?

Základní kámen položen se vší parádou

Jak jinak než za přítomnosti předsedy vlády ČR Jiřího Rusnoka došlo 7. 10. 2013 ke slavnostnímu položení základního kamene nového vědeckého centra BIOCEV ve Vestci u Prahy. Bezmála 25 500 metrů čtverečních nových laboratoří a dalších pracovních prostor pojme v budoucnu na 600 zaměstnanců, z toho 450 vědeckých pracovníků včetně téměř dvou stovek studentů magisterských a doktorských programů 1. lékařské fakulty a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Na počátku 3,25 miliard

Myšlenka na špičkové vědecké centrum biotechnologií tu samozřejmě byla již dlouho, ale konkrétní obrysy tento projekt dostal na jaře roku 2010, kdy se šest ústavů Akademie věd a dvě fakulty Univerzity Karlovy rozhodly na jižním okraji Prahy poblíž obce Vestec postavit špičkové vědecké centrum. Původní rozpočet byl na astronomickou částku 3,25 miliard, z toho 1,2 miliardy na výstavbu budovy. I přes podporu Evropské unie nebyl takový objem investičních prostředků reálný. Nakonec celý komplex vyjde na 2,35 miliardy korun, přičemž velkou většinu zaplatí Evropská unie.

Centrum postaví firmy ze Zlína

Zakázku na stavbu centra nakonec vyhrály dvě zlínské stavební firmy Zlínstav a Pozimos. Kritérium bylo jednoduché, vyhrála nejnižší nabídka. Původně se počítalo, že stavba komplexu vyjde zhruba na 1,3 miliardy korun, po dvou kolech výběrového řízení se ale cena snížila na 722 milionů. Radikálnímu snížení ceny téměř o polovinu pomohla krize ve stavebnictví, kde firmy obtížně hledají velké zakázky. Otázkou je, zda se za tuto cenu dá celé centrum postavit. Aby díky úsporným řešením nezbylo jen torzo původního plánu. Firmy ostatně přiznaly, že konečná cena je velmi napjatá.

Pět základních oblastí

Vědecké centrum BIOCEV stojí na pěti základních vědeckých oblastech. Těmi jsou funkční genomika, buněčná a strukturní biologie, biomateriály a vývoj léčebných i diagnostických postupů. Hlavním posláním tohoto centra je vlastně vývoj „léků na míru“. Pomoci má i obrovská myší farma, kde se budou chovat tisíce pokusných myší a potkanů. Tito drobní savci budou součástí velkého evropského projektu IntraFrontier, kde se mapuje genom laboratorních zvířat. Tento výzkumný program je zaměřen na geny důležité pro funkci specializovaných fyziologických systémů. Umožňuje ověření jejich využití pro vývoj léků – třeba týkajících se onemocnění jater, kardiovaskulární dysfunkce, vývoje diabetu a metabolických poruch.

Program zaměřený na biomateriály má zase vést ke tkáňovým náhradám z kmenových buněk, tedy léčebný postup, do kterého je v budoucnu vkládána velká naděje. Ve Vestci také budou vznikat srdeční chlopně, chrupavky a kosti, a to právě ze „zázračných“ kmenových buněk.

Zaplnění mezery

Hlavním přínosem velkého vědeckého centra nedaleko Prahy bude zaplnění zajímavé mezery mezi základním výzkumem a produkcí výsledků. V současné době máme špičkové vědce a vynikající výsledky, ale chybí určitý prostředek, který dokáže výsledky vědecké práce posunout k praktickému využití. Důležité jsou proto vazby na nejrůznější instituce, kde se výsledky práce mohou ihned osvědčit. Přímo se nabízí vazba na nedaleký Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Krči. Vědecké centrum, ale není uzavřeno ani před dalšími potenciálními partnery.

Až 500 míst pro odborníky

Ve Vestci by mělo vzniknout až 500 nových pracovních míst pro opravdové odborníky, nové uplatnění tu kromě vědců a akademiků získají i doktorandi, laboranti nebo ošetřovatelé laboratorních zvířat.  Pečlivě se plánuje i dopravní obslužnost, nová autobusová linka zajistí kvalitní přepravu zaměstnanců. Plnou podporu má centrum i v okolních obcích, které vidí příležitost v nových pracovních místech i nové možnosti pro místní podnikatele. Pokud se vše zdárně dokončí, celý komplex by měl výrazně promluvit do české vědy, medicíny i vývoje léčiv.