Bitvu o Waze vyhrál Google. Bude konec zácpám? | EkonTech.cz


Bitvu o Waze vyhrál Google. Bude konec zácpám?

Technik / aplikace
19. 6. 2013 - 15:30

Izraelská společnost Waze, jejíž navigační aplikace používají milióny řidičů po celém světě, bude měnit majitele. Boj o tento nadějný projekt byl napínavý a velmi tvrdý. V konečném účtování gigantů pak Google přeplatil Facebook. Kolik ho to stálo?

waze

Waze – chytrý nápad

Waze je navigační software pro mobilní telefony typu smartphone, vyvinutý izraelskou skupinou Waze Mobile. Zajímavé je, že je poskytován zdarma pod licencí GNU. Hlavním znakem aplikace je tvorba mapových podkladů samotnými uživateli, sami tvůrci svůj software nazývají jako „GPS navigační software s prvky sociální sítě a počítačové hry“.

Základním podkladem aplikace je automobilová navigace typu turn-by-turn, ale více je využívaná funkce dopravního hlášení, které poskytují sami uživatelé programu. Kromě přímého hlášení dopravních událostí Waze také sleduje rychlost uživatelů, podle které pak vyhodnocuje hustotu provozu.

Automobilová sociální síť

Waze spojuje řidiče-uživatele do své sociální sítě, můžete poskytnout ostatním uživatelům informace o své poloze, cíli cesty a dalších podrobnostech. Uživatelé také mohou tvořit skupiny a sledovat pravidelně hlášení uživatelů z dané lokality. Měnit si můžete i svůj status nálady podle dopravní situace nebo počtu ujetých kilometrů.

Dalším prvkem Waze je sbíraní uživatelských bodů. Uživatelé jsou hodnoceni za najeté kilometry, dopravní hlášení nebo sbíraní bonusů průjezdem označeného místa. Bonusy se objevují na mapách náhodně a pro získání bonusu je třeba projet pozicí umístění.

Souboj gigantů

Dnes má systém Waze přes 47 milionů uživatelů, je proto pochopitelné, že se o tento projekt začaly zajímat obří společnosti. První kontakty navázal Apple, který se tak snažil napravit svou velmi pošramocenou reputaci v oblasti mapových navigací. Se zajímavější nabídkou však přispěchal Facebook a všechno se zdálo být na dobré cestě. Nakonec však jednání skončilo ve slepé uličce a tu se objevil Google s astronomickou nabídkou 1,3 miliardy dolarů (!).

Jak u nás?

Díky této akvizici Googlu by se mohl systém Waze více rozšířit i v České republice. Dosud totiž neobsahoval kvalitní mapový podklad pro naše území a více byla využívaná jeho služba o dopravním hlášení. Nyní, kdyby Google poskytnul své mapy i pro tento systém, by nic nebránilo masivnímu rozšíření i mezi domácími majiteli chytrých telefonů.

Mapy jsou důležité

 Mapy a navigační služby jsou v současnosti pro technologické firmy klíčové. Uživatelé komunikačních technologií se totiž odvracejí od osobních počítačů a čím dál víc používají chytré mobilní telefony a počítačové tablety. Facebook i Google se snaží trend podchytit a včas se v tomto rostoucímu segmentu etablovat.