Blíží se konec netbooků? | EkonTech.cz


Blíží se konec netbooků?

Technik / IT
22. 4. 2013 - 7:33

Jak to tak vypadá, brzy se uzavře jedna krátká kapitola v historii výpočetní techniky. Maličký a levný laptop, který svou nižší výkonnost nahrazoval kapesními rozměry, se podle odborníků v nejbližší době přestane vyrábět. Na smetiště dějin netbooky vytlačí tablety.

Malý a šikovný

Koncept netbooku byl zaveden v roce 1997 modelem HP Omnibook 800 CT se systémem Windows 95, avšak samotný termín netbook použila poprvé v roce 1999 firma Psion. Netbook se stal hitem, skvěle zaplnil místo mezi malým telefonem a velkým notebookem.  Zdálo se, že netbooky budou mít velmi růžovou budoucnost. Tento malý pomocník byl sice výkonnostně někde jinde, než jeho větší bratranec notebook, ale vše vynahrazoval svými malými rozměry a nízkou hmotností. A když k tomu přidáme dlouhou výdrž baterií, stal se netbook  tím pravým zařízením na sledování filmů v letadle nebo pro psaní e-mailů na dovolené.

Strmý vzestup...

Jen co se pořádné netbooky objevily v roce 2007 na trhu, hned se jich prodalo celosvětově zhruba asi půl milionu kusů. V dalších letech pokračoval strmý vzestup až do roku 2010. Tehdy se prodalo přes 30 miliónů kusů tohoto typu počítače a prodej dosáhl vrcholu.

Jenže na malý laptop přišly dvě těžké rány, a to z obou stran počítačového spektra. Zlepšující se technologie notebooků přispívala k jejich menším rozměrům při stejné výkonnosti. Horší byla ale rána z druhé strany, od mobilních zařízení. Firma Apple tento rok představil svůj iPad, čímž zahájila éru tabletů. Pro netbooky to byla smrtelná rána. 

...strmý pád

 

Prodej netbooků začal padat raketovým tempem. Ještě v roce 2011 se držel prodej nad 20 miliony kusy, o rok později to už bylo jen 14 milionů. Podle odhadů prodejců se tento rok prodá pouhé čtyři miliony netbooků. Za dva roky padl prodej netbooků o 80%. Odborníci předpovídají definitivní zánik v roce 2015. Někteří výrobci, jako třeba americký Dell, už ohlásili, že do rozvoje netbooků přestávají investovat.

Konec i u nás?

Trendy v oblasti elektroniky k nám přicházejí s mírným zpožděním, ale už i v České republice je cítit nižší zájem o netbooky. „Netbooky se stále prodávají a lze říci, že je zde dost početná skupina zákazníků, kterým i nyní vyhovuje více netbook, zejména kvůli přítomnosti fyzické klávesnice, která dává při psaní stále větší jistotu než dotykový displej,“ uvedl pro E15.cz Karel Drda ze společnosti Alza.cz. Jenže čísla jsou neúprosná, prodej netbooků klesl meziročně o polovinu.

Bude zánik definitivní?

Mají tedy vyznavači malého počítače s klasickou klávesnicí smůlu? Budou muset přesednout na tablet, nebo naopak na některý z ultratenkých laptopů? To není zas tak jisté. Jak jsem uvedl výše, mezery mezi malými mobilními zařízeními a notebooky se pomalu stírají a je možné, že i nadále bude existovat jakýsi malý počítač, který i nadále ponese jméno „netbook“, ačkoli bude vystavěn na jiné technologii.

Typická konfigurace netbooků:

  • displej 7,9"–10,1"
  • rozlišení 800 × 480 až 1 280 × 768 bodů
  • integrovaná grafická karta
  • hmotnost 0,9–1,5 kg
  • výdrž 2–10 hodin
  • cena 5000–15 000 Kč