V brněnském Honeywellu se rodí technologie, které mění svět - rozhovor s Michalem Záviškem z Honeywell | EkonTech.cz


V brněnském Honeywellu se rodí technologie, které mění svět - rozhovor s Michalem Záviškem z Honeywell

Rozhovory / rozhovor / top zaměstnavatelé
28. 5. 2024 - 14:45

Honeywell má v Brně své největší výzkumné a vývojové centrum v regionu Evropy, Středního východu a Afriky. Vyvíjí zde klíčové produkty a řešení pro pokročilou leteckou mobilitu v městských oblastech, pro tradiční letadla, vesmírné technologie i řešení pro logistiku nebo ochranu pracovníků. Jak se zde uplatní studenti a absolventi? Na otázky odkrývající zákulisí práce v Honeywellu odpovídá Michal Závišek, který vede místní tým téměř tisícovky inženýrů a vědců.

Proč dává smysl jít pracovat do brněnského Honeywellu?

Jsme špičkové vývojové pracoviště, kde se rodí technologie, které mění svět. Naši lidé hrají klíčovou roli, vše vzniká v jejich hlavách a rukou, a nabízíme mnoho příležitostí k růstu. Každý, kdo se rozhodne pracovat u nás, se zapojí do projektů řízených přímo z Brna. Pokud má někdo zájem o práci, která má skutečný vliv na svět, a současně chce budovat kariéru v oblasti technologií, je málokde v České republice taková možnost, jakou nabízíme my.

 

Co konkrétně si pod tím můžeme představit?

V Brně vyvíjíme technologie, které jsou unikátní nejen v rámci celé společnosti Honeywell, ale často i celosvětově – nikdo jiný nevytváří to, co my. Jde například o systémy řízení letu nebo alternativní navigace. Jsme jediná pobočka Honeywell, která vyvíjí černé skříňky pro letadla, a nyní máme jako první na světě certifikovaný black box, který je online spojený se zemí. Jsme také hlavním centrem Honeywellu pro vývoj pohonu letadel s využitím vodíku. Máme největší vědecký tým v rámci Honeywellu mimo USA.

 

Jak se mohou v brněnském Honeywellu uplatnit studenti a absolventi?

Studenti nebo absolventi se mohou přihlásit na stáž neboli internship. Nabídku pravidelně vypisujeme. Podle zaměření studia a svých zájmů si pak vyberou tým, v němž by nejvíce chtěli pracovat, a stávají se jeho součástí obvykle na jeden až tři roky. Procházejí tréninkem a školeními, takže se všechno rychle naučí. Při stáži přijdou na to, co je nejvíc baví, a ke konci stáže už se věnují jen tomu, v čem chtějí dál pokračovat. Vedle toho u nás funguje také studentský klub Honey, kde se mohou stážisté setkávat a vyměňovat si zkušenosti.

 

Kolik studentů a absolventů v Honeywellu v Brně ročně nabíráte?

Pokud jde o stážisty, v každém okamžiku jich máme průměrně kolem osmdesáti celkově ve všech fázích stáží. Co se týká absolventů a absolventek, jsou důležitou součástí vyváženého mixu juniorních a seniorních profesionálů, které průběžně nabíráme. Obě skupiny mají největší zájem o nové a rychle se rozvíjející obory, jako je například letectví a kosmonautika, udržitelnost v letectví nebo systémy pro budoucí autonomní letadla.

-------------

MICHAL ZÁVIŠEK

je viceprezidentem největšího výzkumného a vývojového centra Honeywell v regionu EMEA se sídlem v Brně. Michal začínal v Honeywellu v roce 2006 jako systémový inženýr pro systémy Flight Controls. Prošel různými technickými a vedoucími rolemi v Honeywell Aerospace v České republice a Spojených státech a nyní vede týmy 230 leteckých inženýrů v České republice, Francii a Švýcarsku.