Brno míří do vesmíru | EkonTech.cz


Brno míří do vesmíru

Ostatní
21. 6. 2021 - 11:29

To, že je Česká republika aktivním hráčem na poli vesmírného průmyslu není žádnou novinkou. Z velké části je to díky spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Ta však není jediným projektem, který přibližuje zemi ze samého středu Evropy ke hvězdám.

Skupina firem v Jihomoravském kraji založila Brno Space Cluster, který si bere za cíl blíže propojit firmy pro spolupráci na vesmírných projektech a také vytvářet produkty vlastní – komerční i vědecké. Mezi další cíle patří vzdělávání a popularizace. „Mezi členy máme firmy věnující se mechanickým konstrukcím, elektronice, softwaru pro družice, satelitními datům anebo třeba dronům. Ale také Hvězdárnu a planetárium Brno, která se věnuje propagaci a medializaci vědy. Aktuálně se k nám přidal i Ústav radioelektroniky elektrotechnické fakulty Vysokého učení technického v Brně, kde se připravuje magisterský studijní program pro vesmírné inženýry. Jako klastr chceme být u toho a výuku podpořit,“ komentuje Václav Havlíček, manažer Brno Space Cluster.

V České republice je v současnosti něco přes šest desítek firem, které se orientují na vývoj nebo výrobu v kosmickém průmyslu. České firmy se podílí na raketách VEGA a Ariane, vědeckých misích (např. Solar Orbiter, PLATO), experimentech na Mezinárodní vesmírné stanici, ale také používají data ze satelitů pro efektivní zemědělství a lesnictví, nebo pracují na autonomních dronech využívajících satelitní data k navigaci. Většina českého kosmického průmyslu je právě v Jihomoravském kraji. Prostor má v Česku i kosmická věda – od astrofyziky po radiaci, od hypertenze po výzkum stresu. Vědě se věnují desítky vědců i jejich studentů.
 

Spolupráce otevírá možnosti

Impuls ke vzniku Brno Space Cluster přišel od Petra Kapouna, ředitele SAB Aerospace, největší české firmy v odvětví kosmického průmyslu. „Průměrná česká kosmická firma má kolem 20 zaměstnanců. Pro velké zahraniční firmy je tudíž nepředstavitelné, aby taková firma dokázala vymyslet něco inovativního, a pak to také vyrobit. Opak je ale pravdou.
České firmy se podílí na jedinečných projektech. Díky Brno Space Cluster je však možné vystupovat dohromady a nabídnout zákazníkům systémová řešení. Zakázku si totiž podle specializace rozdělí jednotlivé firmy,“ říká Petr Kapoun, který je v Brno Space Cluster předsedou představenstva.
 

Napříč obory - od firem po hvězdárnu

Vznik klastru iniciovaly samy firmy, nicméně například Regionální hospodářská komora Brno podobné iniciativy aktivně podporuje. Stejně tak Brno, které je městem moderní vědy a technologických inovací. „Podpora podobných uskupení s velkou přidanou hodnotou je klíčová. Vždyť právě vesmírný průmysl je jedním z odvětví, které je pro naše město důležité a dělá jej jedinečným nejen v České republice, ale i ve střední Evropě,“ komentuje primátorka města Brna Markéta Vaňková.
Mezi osm zakládajících členů patří SAB Aerospace, G. L. Electronic, World from Space, Zaitra, BizGarden, Inpraise systems, Hvězdárna a planetárium Brno a Regionální hospodářská komora Brno. Prvním z přistupujících členů je právě Ústav radioelektroniky z Vysokého učení technického v Brně a hlásí se další subjekty.
„Brno má velký vesmírný potenciál a neváhá ho plně využít. Vesmírné aktivity jsou nejen důležité pro náš každodenní život, ale také významně motivační,“ dodává Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, který pomohl přivést do Brna iniciativu ESA BIC, jejímž cílem je podpořit rozvoj a růst začínajících podniků.
 
Zdroj: Brno Space Cluster