Buď EkonTech! | EkonTech.cz


Buď EkonTech!

Z vejšky / kariéra
14. 11. 2015 - 10:06

Tak se jmenovala jedna z konferencí, kterou jsme v minulosti pořádali. Teď tím ale myslím opravdovou výzvu směrem k vám, studentům. Takže lépe: Buď součástí týmu EkonTech!

Ano ano, hledáme redaktory. Nechybí nám ale jenom lidi, kteří by přispívali svými kvalitními články. Vést takový časopis, to není úplně sranda. Je potřeba se starat o webové a Facebookové stránky, komunikovat s partnery, udělat časopis na úrovni i po grafické a jazykové stránce, zajistit distribuci po celé ČR a tak dále. Na to je potřeba opravdu hodně lidí.Já jsem na šéfredaktorském postu skoro tři roky, od prváku, a to už je dost. Je to práce hodně rozmanitá, akční, potkávám spoustu inspirativních lidí a moje síť kontaktů se opravdu razantně rozšířila. I po třech letech mě to, co dělám, baví, ale kdyby se mezi vámi našel někdo šikovný a správně „multifunkční“, ráda mu židli šéfredaktora časopisu s nákladem 21 000 kusů uvolním… celkem výzva, nemyslíte?

I díky práci v EkonTechu jsem byla navíc v březnu přijata na odbornou praxi do oddělení HR marketingu ŠKODA AUTO. Taky skvělá zkušenost. Úplně něco jiného, nové prostředí, nová náplň práce (snad ještě akčnější), noví lidé… jenom bych se občas potřebovala rozdvojit. A dost podobně na tom jsou i další členové redakce.Tak třeba můj skvělý zástupce David Busta. Své první články napsal už na gymnáziu pro Mladou frontu Dnes v rámci projektu „Studenti čtou a píší noviny“. Hned několik z nich mu vyšlo nejen v regionálním, ale i v celostátním vydání. Teď studuje Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze, kde si poprvé přečetl i náš časopis EkonTech.cz. Od prvního semestru do něj začal přispívat svými články i rozhovory s významnými osobnostmi. Připravil například rozhovor s profesorem Vladimírem Maříkem, předním českým vědcem a nositelem rakouského Čestného kříže za vědu a umění. Davidův talent se nedal přehlédnout, a tak jako zástupce šéfredaktora dostal v redakci vrchní slovo v mé nepřítomnosti. Ve druhém ročníku se rozhodl zkusit své štěstí v Hospodářských novinách, kam byl i díky svým předchozím zkušenostem u nás v redakci přijat. V současnosti zde působí na junioreditorské pozici a přispívá svými články na web i do tisku. Tím se mu diář také zaplnil do poslední volné minuty. Ale ty zkušenosti? K nezaplacení.

Nebo Honza Prokeš. Psaní ho bavilo již od základní školy. Při rozhodování, kam po gymnáziu, dal však nakonec přednost ekonomii. Vystudoval bakalářský obor na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze, kde pokračuje i v magisterském studiu (ano, zrovna my tři jsme z NF, ale tím zastoupení naší fakulty v redakci už opravdu končí. Možná o to větší výzva pro studenty jiných škol a fakult). Při volbě vedlejší specializace si vzpomněl na své dětské hobby a zvolil Ekonomickou žurnalistiku. Prostřednictvím "vedlejšky" se dostal i k práci v EkonTechu. „Byla to pro mě první práce v médiu a dala mi spoustu užitečných zkušeností. Ideálně rozšířila teorii, vyučovanou v rámci vedlejší specializace, o praktické zkušenosti. Poprvé jsem se tak mohl zúčastnit tiskové konference nebo vést rozhovor,“ popsal svoje dojmy Honza. Při psaní článků do EkonTechu si zároveň uvědomil, jak moc ho žurnalistika baví, a že by se jí v nějaké formě rád věnoval i do budoucna. Práce redaktora v našem časopise je opravdu zajímavou položkou do životopisu, která v Hospodářských novinách znovu zabodovala a pomohla tak Honzovi získat pozici zprávaře webového portálu Ihned.cz. „V sídle Hospodářských novin v pražském Karlíně pracuji pro vydavatele mých nejoblíbenějších tištěných periodik a práce je pro mě zároveň zábavou,“ dodává Honza.

Až mi skoro přijde, že se z EkonTechu stala líheň talentovaných redaktorů pro Economii :-) Takže jestli máte někdo chuť nastartovat svoji žurnalistickou kariéru nenásilnou formou už při studiu, fakt mi napište (hana.petrikova@ekontech.cz). Nic horšího, než že se nedohodneme, se stát nemůže. A pokud někdo máte ještě vyšší ambice a myslíte si, že dokážete vést médium (samozřejmě s počáteční oporou všech kolem), uděláte mi svým emailem ještě větší radost.