CES2020 | EkonTech.cz


CES2020

Technik / veletrh
4. 2. 2020 - 13:35

Na největším světovém veletrhu spotřební elektroniky konané každoročně v Las Vegas byly k vidění novinky napříč spektrem moderních technologií. Veletrh svým zaměřením navázal na minulý rok, ve výstavních halách tak bylo možné zahlédnout zejména robotická zařízení a chytrou elektroniku.

Míček, nebo platný člen domácnosti?

Výrobce elektroniky z Jižní Koreje sázel na veletrhu na úspěch domácího robota ve tvaru samohybného míčku. Při svých cestách v domácnostech dokáže synchronizovat ovládání chytré elektroniky v domě nebo fotografovat a zasílat informace při nepřítomnosti majitelů. Krom toho lidem poslouží vynález velikosti grapefruitu také jako fitness asistent.

Cvičení s robotem

Firma ze země vycházejícího slunce představila na veletrhu robotickou paži, která má za úkol pomoci pacientům s navrácením jemné motoriky. Pacient s její pomocí kreslí na digitální obrazovku tvary podle předlohy, kvalitu kresby následně software sám vyhodnotí a rozhodne o pacientově další rehabilitaci. Novinka má ušetřit zdravotnickému personálu čas strávený rutinními činnostmi.

Česká stopa

Výraznou stopu zanechal na veletrhu český startup vyvíjející chytré vložky do bot. Ve spolupráci s designérským studiem z Prahy představil v nevadské metropoli téměř hotový produkt, jehož funkce vysoce převyšují vlastnosti dosud nabízených výrobků podobného druhu. Mnoha sportovcům může chytrá stélka pomoci zbavit se vybudovaných běžeckých zlozvyků.

Stélka disponuje karbonovými nanosenzory reagujícími na tlak, při běhání tak dokáže rozlišit a analyzovat různé druhy dopadů. Z vizualizace došlapu pak speciálně vyvinutá mobilní aplikace posoudí, s přihlédnutím na biometrické míry sportovce, techniku běhu uživatele stélky. A stejně tak může program posloužit pro analýzu techniky chůze. Přenos informací z obuvi do aplikace probíhá online díky technologii Bluetooth. Vrstva nanosenzorů má mnohostranné využití, moravská firma tak na svých stránkách uvádí také možnost jejího využití při výrobě chytrých kancelářských židlí nebo triček monitorujících lidský dech.

Ze všech úhlů pohledu

Jak se ve světě výrobců monitorů za posledních několik let stalo tradicí, s nadsázkou lze říci, že i letos bylo Las Vegas svědkem předhánění výrobců obrazovek o co největší prohnutí jejich výrobků. Kromě rozlišení 4K navíc deklarují firmy nižší cenu oproti novinkám představeným na loňském veletrhu.

Nic než elektřina

Veletrh si také vybralo hned několik automobilek k uvedení svých elektrických modelů. Klíčovým spojením se přitom stalo propojení luxusu a šetrnosti k životnímu prostředí. Zaujal především model označovaný jako nejudržitelnější automobil na světě vybavený solárními články na střeše a interiérem z recyklovaných vláken.

 

Návštěvníci z průmyslového sektoru - 100 783

Vystavovatelé - 68 064

Novináři - 6 365

Celkový počet účastníků - 175 212

 

Foto: CES®