Českou studentskou unii budu bránit vlastním tělem, říká její nový předseda Jan Dvořák ze ŠKODA AUTO Vysoké školy | EkonTech.cz


Českou studentskou unii budu bránit vlastním tělem, říká její nový předseda Jan Dvořák ze ŠKODA AUTO Vysoké školy

Z vejšky / ČeSU / SU ŠAVŠ
24. 3. 2014 - 22:44

V největší studentské síti, České studentské unii (ČeSU), se jako každý půlrok změnilo předsednictví. Novým předsedou byl zvolen Jan Dvořák, předseda Studentské unie ŠKODA AUTO VYSOKÉ ŠKOLY (ŠAVŠ). Čeho chce s ČeSU dosáhnout? Jaké má plány? A jaký je jeho pohled na aktuální dění ve studentském prostředí?

Jan Dvořák je studentem na ŠKODA AUTO VYSOKÉ ŠKOLE v Mladé Boleslavi. Studuje zde Podnikovou ekonomiku a management obchodu. Strávil dva semestry studia v Norsku, ze kterého čerpá při vedení Studentské unie na ŠAVŠ. Jak sám říká: ,,Tento studijní pobyt mi změnil celý život, otevřel mi oči a  snažím se něco změnit.”

Honza dříve ve svém volném čase dělal zajímavý koníček. Hod kladivem. V tomto sportu dokázal 3x vyhrát Mistrovství republiky a dostat se na Mistrovství Evropy do 22let. Nyní bohužel již na sport nemá tolik času, věnuje svůj čas studentům a studentským aktivitám.

Položili jsme Honzovi několik otázek týkajících se studentského prostředí v České republice. Zde vám přinášíme jeho odpovědi.

Honzo, stal ses novým předsedou ČeSU. Jaké s ní máš plány? Jakou máš vizi?

ČeSU od svého založení ušla velký kus cesty. Je respektovanou studentskou sítí v České republice, dělá velmi zajímavé projekty, nabírá nové členy. A pořád něco nového vymýšlí. Osobně chci nastavený kurz udržet a pomoct ČeSU dosáhnout dalších úspěchů. Jelikož jsem dlouhou dobu strávil ve sportu, naučil jsem se, že je potřeba jít si za svými cíly, a že je potřeba poctivě a tvrdě dřít. To jsou věci, které chci promítnout i ve vedení ČeSu.

Moje vize je, že zapojíme další stovky lidí, kteří díky našim projektům získají zkušenosti. To je to, proč se lidé do studentských projektů a organizací hlásí. Dále, že ČeSU ještě více rozvine spolupráci s firemním sektorem. V neposlední řadě se nadále budeme věnovat českému školství a pomáhat mu k lepší kvalitě. Pro rozvoj naší republiky je kvalita školství velice důležitá, proto je i pro mě a celou ČeSU toto téma důležité.

Slyšeli jsme, že u vás na škole bojuješ proti opisování. Jak tě to vůbec napadlo a proč to děláš?

To jste slyšeli správně. Připojili jsme se tím k vyhlášenému roku kvality ve společnosti ŠKODA AUTO. Zavedli jsme nulovou toleranci opisování. Děláme to proto, aby každý věděl, že naši školu nelze vystudovat s tahákem v kapse. Studuji na kvalitní škole, od kterých by se ostatní školy mohly učit. Kvalita výuky je zde hodně důležitá, proto jsme se do této iniciativy pustili.

Bohužel několika málo studentům ještě nedochází, že na pohovoru do zaměstnání jim tahák v kapse bude k ničemu, proto jsem si už vyslechl různé urážky na svoji osobu. Naštěstí nejsem z těch, co by si to brali osobně, myslím si, že jsem udělal dobrou věc a za svým názorem si stojím.

Nemáš to lehké. Ostatně na post předsedy ČeSU jsi také nenastoupil v nejlehčí době.

Ano, situace nyní není vůbec jednoduchá. Jsme účastníky tvrdého konkurenčního boje, který zdaleka přesahuje hranice férovosti. Útoky na členy ČeSU jsou téměř na denním pořádku. Všichni jsme terči nějakých pomluv. Dokonce i naši obchodní partneři nám říkají, že za nimi byli zástupci konkurenční firmy, která o sobě na webu tvrdí: „Jsme normální komerční eseróčko,” a pomlouvali nás před nimi. Dále proti nám byly použity „nečekané” návštěvy při jednáních s našimi potencionálními partnery, kdy našim účastníkům bylo vyhrožováno fyzickým násilím. Uvědomuji si, že jsme v byznysu, nicméně toto je prostě moc. Vzhledem k tomu, že mnozí z našich členů se s takto nefér prostředím setkávají poprvé, rozhodli jsme se skrýt jména našich členů, abychom předcházeli těmto útokům.

Dokonce jsem se i osobně setkal s „nezaujatostí” některých médií, která píšou útočné články na objednávku. Byla to i média, o kterých jsem si myslel, že jsou relevantní, bohužel nejsou. V dnešní době, kdy jeden negativní článek okamžitě mění názor lidí a stačí poukázat na nějakou drobnost a bum, je z toho obrovský skandál, se těžko lidem vysvětluje a ukazuje pravda. Obecně lidé radši věří lžím a pomluvám, protože ty jsou mnohem zajímavější. To vnímám i u nás na škole, k drbu stačí tak strašně málo a díky dnešním technologiím se to šíří tak rychle, že lavina je proti tomu šnek.

I přes tyto útoky se k ČeSU přidávají další a další lidé, včetně středoškoláků. Ti všichni se na projektech ČeSU podílí. Mám z naší spolupráce radost a mým úkolem teď je, aby se stokrát opakovaná lež nestala pravdou. Proto budu ČeSU bránit i svým tělem!

A co vytýkaná „nedemokratičnost“ či „netransparentnost“?

Tak tomu nerozumím už vůbec. Zástupci studentských spolků s hlasovacím právem se každého půl roku na konferenci ČeSU schází a hlasují o klíčových záležitostech. Zbylé studentské spolky o hlasovací právo nepožádaly (možno po jednom roce členství), a proto mají omezený přístup k některým informacím. To je samozřejmé. Jako v každé instituci jsou některé informace, které jsou interní, a na povrch se dostat nemůžou. Jsou části výrobních závodů, kam se dostanou pouze povolané osoby a pro zaměstnance z jiného oddělení není možné se tam dostat. Někde se dokonce zalepují čočky fotoaparátů, aby nedocházelo k úniku informací. Proto mi tento krok, že ne všechny členské organizace vědí všechno, přijde naprosto správný. Jsou zde organizace, co se zapojují více a některé méně. I tyto spolky (i jednotlivci) se na mne ovšem můžou kdykoliv obrátit se svými dotazy či návrhy.

A co si myslíš o fungování studentských spolků v ČR? Jsi se současným stavem spokojený? Plní svoje funkce tak, jak by měly?

Zde bych určitě chtěl podotknout, že studentské organizace jsou u nás na rozmachu, to hodnotím pozitivně. V Norsku jsem tyto organizace začal vnímat jako něco přínosného, u studentů oblíbeného. Pokud se někdo o něco stará, měl by za to být uznáván.

Co mě ale znepokojuje, je ten konkurenční boj a vyhrocená situace mezi některými organizacemi a spolky. Záměrné neříkám studentskými, protože ne všechny organizace jsou studentské. Tyto pak parazitují na studentech a jejich mladistvé nerozvážnosti. Je zde nejméně jedna organizace, o které jistě víme, že „zkomerčňuje“ studentské prostředí a studentské organizace. Tato firma provádí tak nekalé praktiky, že jsou obyčejnému studentovi těžko uvěřitelné.S dovolením budu používat označení „normálním komerční eseróčko“, protože tato firma se nestydí na studenty podávat žaloby na hospodářskou soutěž. Bez důkazů, prostě jen tak, že na to má peníze. Co je ovšem velmi zajímavé je to, že i když si na tyto špinavosti platí právníky se sídlem na Václavském náměstí, umí vykázat hospodářský výsledek ve výši zhruba jen 50 000 Kč. Takže to tak úplně „normální komerční eseróčko“ není. Pro porovnání: studentská organizace AIESEC umí za rok vykázat zisk přes 1 000 000 Kč. Není toto divné? Co si pak student z tohoto odnese? Že v dnešní době se nevyplatí dělat věci správně a poctivě, a že kdo nemá peníze, nezmůže nic? To není moc hezký obrázek světa, kde většina z nás stráví třeba 40let života.

V řadách ČeSU i v řadách našich studentských organizací jsou studenti v různých stupních studia, kteří se snaží zpříjemnit studentský život. Vzhledem k tomu, že žádný učený z nebe nespadl, zdaleka ne všechny projekty jsou bez chyb. Ano, děláme chyby, protože nejsme profesionálové. Nicméně jsem se setkal s chybujícími i ve světě normálních zaměstnanců, ne studentů vykonávající činnost či aktivitu vedle náročného studia.

Můžeš nám říci, co se skrývá za těmi nekalými praktikami, jak jsi uvedl?

Kdybych měl vyjmenovat vše, bylo by to na dlouhé povídání, ale mohu uvést pár příkladů za všechny. Při organizování soutěže Miss Studentka České republiky se nám stalo (nejen ČeSU jako takové, ale i nám v Mladé Boleslavi), že se v nejmenovaném bulvárním „rádoby studentském“ časopisu objevila informace o prodávání sexy fotek studentek, kterou pak převzala i další média, navíc s touto firmou personálně provázaná.

Na důkaz o lživosti tohoto článku ale narážíme již při přečtení pravidel soutěže, kde se jasně píše, že žádné „hanlivé ani vulgární“ fotografie do soutěže nebudou přijaty. Každá fotografie odeslaná s přihláškou do soutěže musela projít schválením a zaručuji se za to, že v soutěži žádné hanlivé ani vulgární fotografie studentek nebyly. Já jsem měl na starosti MissŠAVŠ  u nás v Mladé Boleslavi a byl jsem i porotcem celorepublikového finálového kola MissStudentka. Nyní již máme naše královny krásy zvolené, všechny finalistky si soutěž moc užily a musím říci, že porota vybrala opravdu dobře. A to, že se tento projekt již ve svém druhém ročníku stal největší studentskou soutěží krásy, a že se povedlo navázat spolupráci s Českou Miss, o něčem svědčí. Ostatní organizace nám mohou jen závidět náš úspěch.

To zajisté. A co členské organizace, děje se jim něco podobného?

Podobný konkurenční boj nastal i na Vysoké škole ekonomické v Praze. Naše nejmladší členská organizace, Studentská unie VŠE, řeší napadání ze strany jiných studentských organizací. Ty sepsaly prohlášení, kde tvrdí, že chce SU VŠE ekonomicky parazitovat na jméně VŠE. Holý nesmysl. Ale „shodou náhod“ se tyto organizace na VŠE rozhodly založit novou „studentskou unii“. Bohužel si škola nenechala podat vysvětlení a důkazy i od poškozené strany a učinila závěr.

To jsou opravdu informace, ze kterých se člověku udělá nevolno.

Ano, to souhlasím. Situace je již natolik vážná, že se, ač mě to vůbec netěší, musí řešit za pomoci Policie ČR a soudů. Bohužel se útoky stupňují, včetně hackerských útoků na naše weby, pomluv u nejvyššího vedení vysokých škol atd. A všechna spojení vedou k „normálnímu komerčnímu eseróčku“, které podle mého názoru pouze parazituje na studentech vysokých škol a likviduje aktivní studenty, aby měli prostor po svůj byznys.

Co s tím jako předseda ČeSU hodláš dělat?

Je jediné řešení. Musím vzít ČeSU pevně do rukou a bojovat za všechny studenty v republice proti těmto „zlojedům“. Vždy oficiální cestou, žádnými pomluvami! My nejsme jako oni, jsme studenti, žádné komerční subjekty. Chci, aby si studenti uvědomili, s kým chtějí spolupracovat, zda-li je to se studenty - spolužáky - a nebo se skupinkou ,,byznysmenů”, kterým jde akorát o vlastní zisk a ego.

Já se nestydím za to, že jsem členem a předsedou ČeSU a rozhodně se nestydím za projekty, co za námi stojí.

Jako sportovec jsem se setkal s fair play a s antidopingovými testy, něco podobného by se mělo zavést i ve světě byznysu. Udělal jsi něco nefér, abys získal výhodu před konkurencí? Máš dva roky distanc na tuto aktivitu, uděláš to podruhé, máš doživotní zákaz. Hned by bylo naše prostředí příjemnější a my bychom mohli více času věnovat aktivitám a dalším studentským činnostem.

Na poslední konferenci ČeSU, konané na přelomu února a března, jsme navíc demokraticky odhlasovali prodloužení předsednictví z půl roku na jeden rok. Věřím, že to zajistí větší stabilitu ČeSU a předsedovi více prostoru ČeSU rozvíjet.

Děkujeme ti, Honzo, za rozhovor a přejeme hodně štěstí na postu předsedy SU ŠAVŠ i ČeSU.

I já děkuji.