V Česku je největší hustota knihoven na světě a v Klementinu i ta nejkrásnější | EkonTech.cz


V Česku je největší hustota knihoven na světě a v Klementinu i ta nejkrásnější

Ostatní / Klementinum / knihovna
21. 7. 2016 - 14:46

Češi si kupují jedenáct knih ročně. V počtu obyvatel na jednu knihovnu nemají konkurenci a nejkrásnější knihovna na světě sídlí v pražském Klementinu.

Češi milují knihy. Ročně si v průměru koupí až jedenáct titulů, což je zařazuje mezi přední místa v Evropské unii. Z průzkumu pro nadaci manželů Gatesových navíc vyšlo najevo, že v České republice je v přepočtu na obyvatele nejvíce knihoven na světě.

Čísla říkají, že jedna knihovna připadá na 1 970 obyvatel, to mimo jiné znamená, že je v Česku více knihoven než základních škol. Taková hustota je ve světě zcela unikátní. Průměr Evropské unie je čtyřikrát menší, v případě Spojených států je to dokonce desetkrát méně. V USA vychází jedna knihovna na 19 583 obyvatel.

Za takto hustou síť knihoven vděčíme Masarykově první republice. V roce 1919 byl schválen zákon, jenž nařizoval každému městu i vesnici mít vlastní knihovnu. Cíl je poměrně zřejmý. Po rozpadu Rakouska- Uherska chtěla vláda upevnit postavení češtiny v Českoslovesnké republice.

Knihovny v městech a na vískách přežily okupaci, vládu komunistů i rozbití společného státu. Nejvíce tak české knihovníky a knihovnice tíží finanční stránka. Kvůli nedostatku financí bylo od roku 2001 zavřeno 11 procent knihoven.

A mimochodem... Víte, kde je nejkrásnější knihovna na světě? Podle žebříčku, v němž hlasovali lidé z celého světa, v pražském Klementinu.