V Česku se chystá první městská zelená čtvrť | EkonTech.cz


V Česku se chystá první městská zelená čtvrť

Technik / Český soběstačný dům / architektura
20. 2. 2020 - 9:35

Developerské projekty nemusí být jen megalomanské skleněné krabice. V celém světě se architekti a projektanti snaží do svých návrhů zakomponovat co nejvíce udržitelných materiálů a soběstačných technologií. Česká republika není v tomto přístupu pozadu, což dokládá mimo jiné i již 5. ročník studentské architektonicko-technické soutěže, kterou vyhlašuje mezinárodně oceněný projekt Český soběstačný dům. Pro tento rok s pracovním názvem Green District. A letošní ročník bude speciální nejen svým rozsahem, ale také zapojením developerské společnosti V Invest, která studentům poskytne možnost vypracovat projekt pro konkrétní lokalitu v reálném prostředí. Návrh zelené čtvrti je letos také vůbec poprvé přímou součástí výuky dvou architektonických ateliérů na Fakultě stavební ČVUT v Praze a Fakultě architektury VUT v Brně.

Již probíhající stavební projekt Nová Valcha v Plzni je unikátním konceptem, který si klade za cíl vybudovat prostředí, jež bude reprezentovat snahy na poli nových technologií a obnovitelných zdrojů v reálném produktu.Tato městská čtvrť by si bude umět sama vyrobit více než polovinu roční spotřeby elektřiny pro zajištění potřeb obyvatel a zároveň šetrně hospodařit s pitnou i dešťovou vodou a cíleně tak zmírňovat oteplování krajiny vlivem tzv. městského tepelného ostrova. „Cílem této soutěže není vytvořit další neproveditelné vize, vznášedla a zelené mrakodrapy, ale rozumné koncepty, které vychází ze současného stavu poznání,“ říká Pavel Podruh, výkonný ředitel projektu Český soběstačný dům, jehož misí je již pátým rokem urychlovat využívání šetrnějších technologií při stavbě či rekonstrukcích domů a bytů.

Studenti mají za úkol vytvořit nejen urbanistickou studii, ale vypracovat i technologickou a ekonomickou stránku svého návrhu. To bude možné díky přesným parametrům dodaným investorem. Budoucí architekti si díky tomu vyzkouší jak převést teoretické znalosti získané během studia do reálného projektu, na kterém pracují přední odborníci již od roku 2006. 

Porota soutěže se zaměří hlavně na propracovanost integrace moderních technologií do celého projektu - zejména zakomponování fotovoltaických panelů do obvodové konstrukce domů a tvorbu tzv. ostrůvků divoké zeleně. Důležitost těchto ostrůvků spočívá především v oblasti hospodaření s dešťovou vodou a zmírnění “městského tepelného ostrova”, tedy jevu, který sužuje nejedno město či obec. Součástí návrhů budou tudíž nejen bytové a rodinné domy se zelenou střechou nebo fasádou, technická rozvaha a centrální park, ale i celkový koncept vegetace.

„Zadání soutěže je velmi náročné, ale to je realita našeho oboru. Doufáme, že soutěž vygeneruje neotřelé a použitelné nápady a že díky ní narazíme na talenty s otevřenou myslí. Pokud ano, jsme připraveni se studenty navázat spolupráci a umožnit jim, aby některé své vize rozvinuli v našich budoucích projektech. Ať už ale soutěž dopadne jakkoli, otevře nám to dveře k budoucímu využití některých prvků soběstačnosti,“ říká Jaroslav Vondřička, partner a ředitel společnosti V Invest.

A potenciál v podobě budoucí spolupráce není jediným lákadlem pro účast v této prestižní architektonické soutěži. Vítězný návrh, který porota vybere v červenci letošního roku totiž obdrží finanční ceny přesahující 100.000,- Kč. Nicméně, ti, kteří se rozhodnou pustit do zpracování návrhu pro oblast o výměře 4,4 hektaru, nebudou na všechno sami. Společně se zadáním dostanou studenti také informace o ideální orientaci fotovoltaickýchi panelů a výpočtu potřebného množství akumulace. Budou také moci zdarma využít obsáhlý videokurz navrhování domů s vlastní výrobou a ukládáním elektřiny, který je k dispozici zde a za kterým stojí česká společnost GWL, jeden z největších dodavatelů lithium-fosfátových bateriových článků v Evropě.

„Rádi bychom v době vyhraněných názorů na ekologii a klima spíše spojovali pozitivní racionální prací, která není založena na dogmatech. Cílem naší studentské soutěže je mimo jiné vytvořit skupinu mladých profesionálů s odborným náskokem, kteří budou připraveni na decentralizovanou budoucnost. Energetické a vodní zadání Green Districtu jsme úmyslně psali velice realisticky a pečlivě technicky sestavovali tak, aby ho obratem a zdarma jako vzor mohli použít i další investoři či města a obce v rámci svých rozvojových ploch,“ doplňuje Pavel Podruh. Samotný projekt vznikl v roce 2016 s misí urychlovat rozšíření staveb v různé míře energetické soběstačnosti a vyvíjet čistší technologie pro domácnosti. Za své aktivity mimo jiné již posbíral EU Sustainable Energy Award, Energy Globe Award, SDGs Award či ocenění Manažer rok v energetických inovacích.

Do projektu je kromě již zmíněných GWL a V Investu zapojena také další řada odborných partnerů včetně společnosti Elpramo (kompletní služby v oboru prémiových chytrých elektroinstalací), Envi-Pur (dominantní hráč na poli vývoje, výroby a dodávek zařízení v oblasti čištění a úpravy vody), Internorm (evropská jednička na trhu technologicky vyspělých a trvale kvalitních oken a dveří), Wienerberger (cihelné bloky, překlady, stropy značky Porotherm a střešní krytiny Tondach), skupina Saint-Gobain (výkonné stavební materiály pro komplexní řešení kvalitního, úsporného a udržitelného bydlení), či Teco (přední český výrobce průmyslových řídících systémů). Projekt fungující bez jakékoliv dotační podpory získal také záštitu FSv ČVUT v Praze, FA a FS VUT v Brně, VŠTE v Českých Budějovicích, UMPRUM v Praze, FS VŠB v Ostravě, FUA v Liberci, UCEEB, asociace Aku-Bat, Ministerstva životního prostředí či Ministerstva průmyslu a obchodu.

Kompletní zadání a podmínky studentské soutěže Green District jsou ke stažení na webových stránkách projektu Český soběstačný dům.

Foto: Český soběstačný dům