Chytrá domácnost | EkonTech.cz


Chytrá domácnost

Technik / budoucnost
28. 12. 2013 - 13:40

Moderní technologie nám umožňují žít opět o něco pohodlněji a zažít tak novou definici lenosti. Není problém ovládat celý dům jedním telefonem.

Právě jste skončili v práci, domů to máte dvacet minut. Sedáte do auta a vytáhnete chytrý telefon. Zapnete aplikaci a řeknete: „Jedu domů.“ Aplikace pozná, co jste řekli, a začne vykonávat předdefinované úkoly. Přijíždíte domů, máte vytemperované pokoje na 22 stupňů Celsia, hraje rádio a po bytě voní čerstvě uvařená káva. Stačí dvě slova a byt se připraví na příchod pána.

Zní to jako sci-fi, vskutku. Nicméně je to velmi reálné a dostupné pro kohokoliv, kdo zrovna netrpí nouzí. Tato móda se rozrůstá i k nám do Evropy a láká svojí pohodlností. Všechna zmíněná kouzla obstará chytrá krabička, která je zabudovaná někde hluboko v útrobách domu. Na instalaci se specializují různé firmy a cenově se pohybují ve velkých rozmezích. Výsledek pak vypadá dokonale. Jeden tablet, který ovládá vše, co chcete. Stačí mít přístup k Wi-Fi a kompatibilitu s aplikací od výrobce. Jedna aplikace na ovládání celého domu. A co všechno se s ní dá zařídit? Možností je opravdu mnoho, záleží na vaší fantazii a tloušťce peněženky. Zkusme si tedy navrhnout řešení pro dům.

Řekněme, že jste právě vyhráli v loterii nebo udělali banku. Stavíte si dům a můžete vymýšlet, co chcete. Začneme s ovládáním světel ve všech místnostech, buď individuálním zhasínáním přes tablet nebo přes čidla pohybu. Taky by se hodila regulace intenzity světla. Ovládání všech radiátorů je samozřejmost. Zapínání zásuvek na dálku je taky šikovné, aby se vám stihla uvařit káva, než dojedete domů. Venkovní rolety na oknech se budou ovládat tabletem. Bezpečnostní systém je nutnost. Kameru si umístíte ke vchodu a do místností s okny. Ideálně to chce rovnou i ovládání vchodových dveří, abyste mohli vpouštět návštěvy z kanape.

A když už jsme v tom, tak by se taky nechalo udělat vše na hlasové ovládání. Předdefinovat různé úkoly na hlasový pokyn, třeba „jedu domů“, nebo „jdu spát.“ A taky tak nemáte rádi, když si v jednom pokoji pustíte hudbu, odskočíte do vedlejší místnosti a tam je ticho? Já z toho lezu po stropě. Takže dáme do každého pokoje repro a čidla pohybu budou pouštět hudbu tam, kde někdo je. Hudební knihovna by také mohla být na hlasové ovládání.

Líbil se vám Iron Man? Vzpomínáte, jak si s ním jeho dům (Jarvis) povídal? To by snad nebylo tak těžké vyrobit. Stačilo by mít v každém pokoji mikrofon a naučit ho odpovídat na různé pokyny. Když může být v jablečných telefonech Siri, my můžeme mít Jarvise. To je pouze o schopnosti programátorů. Propojení tohoto systému s internetem, kde si může zjišťovat odpovědi na položené dotazy, bude klíčové. Ve finále by se mohl naučit odpovědi na otázky: „Jak je venku? Mám si vzít deštník?“ nebo „V kolik hodin dávají zprávy?“ Apple to dokázal dostat do telefonu, nemožné to tedy není. Když si pak ještě najdete dabéra, který by namluvil předem napsané odpovědi, můžete se svým domem komunikovat. Nebudete moct vést filozofické debaty, ale odpověděl by na hodně dotazů.

Samozřejmě, že se bez takových vymožeností dá žít, jde jen o frajeřinky. Pouze jsem chtěl shrnout, co všechno se dnes dá zařídit, když má člověk bujarou fantazii a neomezený rozpočet. V současné době by realizace trvala dlouho a účet by byl tučný. Ale dávám tomu tak dvacet let a budete s vaším domem mluvit i vy.