Chytré hodinky upozorní jejich majitele na tělesný stres, včetně nákazy Covid-19 | EkonTech.cz


Chytré hodinky upozorní jejich majitele na tělesný stres, včetně nákazy Covid-19

Vědec / Chytré hodinky / Covid
3. 12. 2021 - 10:40

Za pomocí dat získaných z chytrých hodinek čte nový algoritmus tlukot srdce, který používá jako vodítko k určení mentálního či fyzického stresu, a dokáže tak upozornit uživatele na začínající nemoc, i když zatím nemají žádné symptomy.

Výzkumníci pod vedením doktora a profesora genetiky Michaela Snydera přijali ke studii tisíce účastníků, která používá zmíněný algoritmus a soustředí se na případy neobvykle dlouhé doby, během které je tlukot srdce vyšší, než za normálního stavu – znamení, že je něco v nepořádku.

 

Ale k tomu, aby se dalo zjistit, co je vlastně špatně, je potřeba dostatečného sledování. Během studie se však přišlo na několik vedlejších stresorů, které spustily alarm. Některým účastníkům se spustil při cestování; některým, když běželi maraton a ostatním po prohýřené noci v baru.Nejvíce vzrušujícím poznatkem podle Snydera bylo to, že tento algoritmus byl schopný odhalit 80 % potvrzených případů Covid-19 ještě předtím, než se u účastníků objevily symptomy.

 

„Myšlenka je taková, aby lidé tuto informaci použili k rozhodnutí, zda by se měli jít nechat otestovat či započít karanténu“, říká Snyder. „Ještě tam nejsme, pořád potřebujeme podstoupit klinické testování – ale je to naším největším cílem.“

 

Tento algoritmus bohužel nedokáže rozlišovat mezi těmi, kteří si dali několik drinků, těmi, co se stresují kvůli práci nebo těmi, kteří se potýkají s virusem.  I přesto, že se hodinky ozvaly těm, kteří Covid-19 skutečně měli, další vylepšení je na místě, než se lidé mohou bezpochyby na hodinky se svým zdravím spolehnout.

 

 

 

 

Detekce stresu

Během studie, která trvalo přibližně 8 měsíců v roce 2020 a 2021, 2 155 účastníků si nasadilo chytré hodinky, které mapovaly mentální a fyzické stresující situace na základě jejich tlukotu srdce.  Když obdrželi upozornění skrz aplikaci spárovanou s jejich hodinkami, poznamenali, co právě dělají. Aby se upozornění objevilo, jejich tlukot srdce musel být zvýšený více než několik hodin – krátké vyběhnutí po okolí či náhlý hlasitý zvuk alarm nespustil.

 

„To, co je na tom opravdu skvělé je to, že si lidé mohou sami k událostem přidat kontext – pokud sedíte v letadle, a přijde vám upozornění, víte, že právě to je nejspíš tím spouštěčem.“

 

Pokud ale například sedíte na gauči, a pijete bylinkový čaj a přijde vám upozornění – je tu možnost, že něco jiného je důvodem pro spuštění alarmu. Snyder doufá, že uživatelé budou schopni rozeznat, kdy alarm znamená, že by se měli nechat otestovat.

 

Z 84 lidí, kteří byli během studie diagnostikováni s Covidem-19, hodinky zachytily 67 z nich. Většina upozornění bude spadat do kategorií jako je cestování, perioda, mentální stres, intoxikace nebo infekce jiné, než je Covid-19. Algoritmus byl také schopný zachytit zvýšenou hladinu stresu potom, co se jedinci nechali očkovat vakcínou proti Covid-19, tedy imunologickou odpověď systému.

 

Zlepšení algoritmu

Snyder a jeho tým momentálně nabírají další účastníky studie a mají v plánu vypilovat specifičnost upozornění přidáním dat, jako je počet kroků, spací návyky a teplota těla. Doufají, že tyto vzory dat budou korespondovat a určovat významné stresové události. V budoucnu se také chystají jejich teorii podrobit klinické studii, a s jistotou tak určit, zda tato upozornění skutečně dokážou odhalit nákazu Covid-19 a pomoci tak lidem s dalšími léčebnými kroky.

 

 

zdroj: medicalxpress.com