Číňané představili revoluční autobus. Pohybuje se nad vozy a netrpí tak na dopravní zácpy | EkonTech.cz


Číňané představili revoluční autobus. Pohybuje se nad vozy a netrpí tak na dopravní zácpy

Technik / čína / hromadná doprava
3. 8. 2016 - 10:36

Ještě před pár měsíci si většina lidí myslela, že jde pouze o návrh několika designérů, jak by jednou mohla vypadat hromadná doprava. Čína ale ukázala, že návrh byl myšlený zcela vážně. V úterý představila první prototyp.

Koncepci unikátního čínského autobusu viděl na sociálních sítích asi každý, ale málokdo tušil, že jej Číňané skutečně staví. Prototyp dopravního prostředku, který je hybridem mezi vlakem a autobusem, představila čínská firma TEB v úterý na 19. pekingském mezinárodním High-Tech veletrhu.

Autobus je 22 metrů dlouhý, 7,8 metru široký a 4,8 metru vysoký. Je navržený tak, aby brázdil silnice čínských měst nad projíždějícími automobily- pod strojem projede vůz s výškou do dvou metrů. Díky tomu tak městská hromadná doprava výrazně zvýší rychlost přepravy, autobus se pohybuje po městě rychlostí 65 kilometrů za hodinu a díky jeho konstrukci jej nezastaví žádná dopravní zácpa.

Dopravní prostředek pak pojme na 300 lidí, disponuje 18 sedadly po každé straně. Některé autobusové zastávky budou podle návrhu firmy nad autobusem. Nastupovat se tedy bude v některých případech netradičně shora. Na video se můžete podívat na odkazu.

Zdroj: Čínská státní televize New China.