V Číně se staví 5 patrové budovy 3D tiskárnou | EkonTech.cz


V Číně se staví 5 patrové budovy 3D tiskárnou

Technik / 3D tisk / čína
1. 3. 2015 - 14:54

Čínská společnost Winsun se nedávno proslavila 3D tiskárnou, která „vyrobila“ deset domů za 24 hodin. Nyní na svůj úspěch navázala a postavila pětipatrový obytný dům.

Beton, cement a 3D tiskárna

S vizí stavět domy 3D tiskárnou přišel Mi Yi He, generální ředitel Winsunu. Jeho cílem bylo vyrobit ekologické a cenově dostupné domy s využitím recyklovaného odpadu. Pětipatrová stavba je postavená pouze 3D tiskárnou a nachází se v čínské provincii Ťiang-Su v Suzhou Industrial Parku. Na budovu bylo použito velké množství stavební suti, cementové směsi, oceli, skelných vláken a tvrdých chemikálií. Směs se pomocí tiskárny nanese v několika vrstvách, až vznikne požadovaný kus zdiva. Domy se následně skládají na místě z prefabrikovaných panelů. Zhotovené betonové bloky jsou podle výrobce o polovinu lehčí a výrazněji pevnější než klasický beton. Podle čínských úřadů je budova bezpečná a v souladu s bezpečnostními předpisy.Tento pracovní postup zajišťuje, že dělníci nepřijdou tolik do styku s nebezpečnými látkami. Pan Yi He pro  dailymail.com uvedl: ,Stavební průmysl produkuje velké množství oxidu uhličitého, ale 3D tiskárny jsou rychlé, ekologické a recyklují odpad.“

Kromě pětipatrové budovy oznámil archdaily.com nový projekt. Winsun bude stavět vily s rozlohou 1100 metrů čtverečných. Na novou budovu se už kupí zájemci, a to i díky relativně nízké ceně 160 000 dolarů (cca 4 300 000 Kč). V nabídce tchajwanské realitní kanceláře Thompson Group najdeme deset vil, které si již objednali od čínské společnosti.

Winsun bude během následujících tří let zřizovat továrny v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kataru, Maroku, Tunisku, ve Spojených státech, aby se popularizoval 3D tisk budov. Do budoucna chce poskytovat ve střední a východní Africe levné a úsporné domy pro rodiny s nízkými příjmy. První 3D tiskárny jsou připraveny k odeslání do zahraničí.

 Mrakodrapy a efektivita práce

„Sestrojili jsme první kontinuální 3D tiskárnu, která dokáže tvořit budovy, a vytiskli jsme největší 3D dům na světě,“ řekl Yi He pro 3ders.com. Winsun odhaduje, že 3D tisková technologie může ušetřit mezi 30 až 60 procenty stavebních materiálů a zkracuje výrobní čas o 50 až 70 procent. Současně nabízí i snížení nákladů na pracovní sílu o 50 a někdy dokonce o 80 procent.

V budoucnu se budou pomocí 3D tisku stavět mosty nebo vysoké kancelářské budovy, které budou postaveny přímo na místě. „Domy, které jsme dosud vytvořili, byly poměrně jednoduché,“ řekl Mi Yi He. „Jsem optimistický ohledně budoucnosti této technologie a doufám, že jednoho dne vytvoříme pomocí 3D tiskárny mrakodrapy,“ uvedl v rozhovoru s International Business Times. Optimistická očekávání jsou rozhodně na místě, společnost Winsun drží pro svoji technologii 3D tisku 98 národních patentů.