Dát práci dospělým a budoucnost mladým - Michal Chmiel z Orlen Unipetrol | EkonTech.cz


Dát práci dospělým a budoucnost mladým - Michal Chmiel z Orlen Unipetrol

Rozhovory / ORLEN Unipetrol / rozhovory
3. 5. 2023 - 20:53

Společnost ORLEN Unipetrol si své budoucí zaměstnance vzdělává už od základních škol. Popularizace chemie a podpora žáků, studentů i učitelů probíhá především v Litvínově a přináší benefity oběma stranám. O to, jak vypadá spolupráce společnosti ORLEN Unipetrol se středními a vysokými školami, se s námi podělil Michal Chmiel, HR ředitel.

Hodně se soustředíte na práci se studenty středních a vysokých škol. Jak se vám to daří?

Hlavní továrnu máme v Litvínově a snažíme se v tom regionu být nejen zaměstnavatelem, ale i pomáhat se vzděláváním. My říkáme, že se snažíme dát práci dospělým a budoucnost mladým. Chceme, aby naši zaměstnanci věděli, že jsme dobrým zaměstnavatelem, že jim dáváme zajímavou práci, slušný výdělek i budoucnost pro jejich děti. V Litvínově, a to je poměrně unikátní věc, protože pokud vím, jsou jen dvě taková místa v Evropě, máme pobočku Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) přímo uvnitř areálu. Díky této spolupráci mohou studenti VŠCHT používat naši laboratoř, přístroje, zkrátka mají reálnou zkušenost. Úzce spolupracujeme i se dvěma středními školami v Litvínově. Jejich žáci k nám chodí na praxe a exkurze, snažíme se je navíc propojovat s žáky VŠ, aby vznikl celý organismus, spojené nádoby.

A jakým způsobem spolupráce vysokoškoláků a středoškoláků funguje?

Je to na dobrovolné bázi. Kdo z vysokoškoláků má zájem, může se zapojit na částečný úvazek a starat se o středoškoláky během praxí, odučit zajímavou hodinu chemie, připravit si přednášku, pokus, na který škola nemá vybavení, případně mohou zamířit i na základní školy a ukázat jejich žákům, že je chemie zajímavý obor, kterému stojí za to se věnovat. Myslím, že to mladí lidé slyší raději od dvacetiletého studenta než čtyřicetiletého učitele. Každý ze studentů VŠCHT má možnost u nás získat něco navíc – stipendium, přivýdělek. Neznamená to pro ně žádný závazek, rozhodně k nám potom nemusí nastoupit. Podporujeme i učitele chemie pomocí přednášek, stipendií a grantů. Zkrátka se snažíme zpopularizovat výuku chemie, jak to jen jde.

Jak hodnotíte dnešní studenty a absolventy?

Zdá se mi, že jsou často trošku odtržení od reality. Je to přirozené, ale pak nastoupí do společnosti, která už ho neopečovává jen jako individualitu, ale potřebuje i odpovědnost, výsledky, práci v návaznosti na termíny a ostatní členy týmu. S tím nám pomáhá Absolventský program. Po studiu VŠ k nám může absolvent na dva roky nastoupit a pokud neví, co přesně by ho bavilo, během těch dvou let si může vyzkoušet od každého něco. Nahlédne tak pod pokličku různým oddělením a získá přehled o tom, jak to u nás funguje, všechno si vyzkouší v praxi. Pokud má ale předem jasno, kam chce nastoupit, měnit oddělení ho samozřejmě nenutíme.

Obecně platí, že nezaměstnanost je poměrně nízká a o dobré zaměstnance je nouze. Platí to i u vás?

Stoprocentně ano.  Celkově vzato je pro nás jednodušší si zaměstnance udržet, než ho najít. Máme výhodu toho, že ORLEN Unipetrol je velkým a stabilním zaměstnavatelem s historií. Lidé nás znají a vědí, co od práce u nás očekávat. Navíc nabízíme atraktivní finanční podmínky a šanci k rozvoji. Ve výrobě je pro nás ideálním zaměstnancem člověk, který nastoupí po studiích ve 25 letech a odejde od nás až do důchodu. V ostatních oborech, jako je například marketing a další, jsou pro nás zkušenosti zaměstnanců z jiných firem nebo oborů naopak přínosem. Kromě toho, že jsme spolehlivým zaměstnavatelem, nabízíme i mnoho benefitů. Od Multisportky, proplácení dětských táborů, přes pět dní placené dovolené navíc, až po home office tam, kde je to možné, nebo výhody pro maminky.

„Lidé nás znají a vědí, co od práce u nás očekávat.”

------------

Michal Chmiel

Vystudoval obor elektrotechnika a elektronika na Vysoké škole technické ve Varšavě a má MBA z personálního řízení. Po patnácti letech zkušeností na pozici personálního ředitele nastoupil před 10 lety do společnosti ORLEN Unipetrol na pozici ředitele lidských zdrojů.