Den firem pro matematiku a informatiku 2017: Hlad a poptávka po lidech z IT je obrovská | EkonTech.cz


Den firem pro matematiku a informatiku 2017: Hlad a poptávka po lidech z IT je obrovská

Kariéra / Matfyz
24. 4. 2017 - 8:41

Lidí v IT je velký nedostatek. To je jeden z důvodů, proč CareerMarket společně s MFF UK pořádá pravidelné setkání firem se studenty a čerstvými absolventy matematických a informatických oborů. Setkání probíhá obvykle každý rok v listopadu. Letos poprvé se setkání uskutečnilo i na jaře, protože firmy mají opravdu velký hlad po studentech a absolventech matematiky a informatiky. Navíc loňský listopadový termín nestačil kapacitně pro všechny firmy, které měly zájem se setkání zúčastnit.

V pondělí 3. 4. proběhlo na půdě Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy pravidelné setkání firem se studenty a čerstvými absolventy matematických a informatických oborů, známé jako Den firem pro matematiku a informatiku. S návštěvníky diskutovali zástupci téměř čtyř desítek firem včetně zástupců státního sektoru. V malé aule taktéž probíhal doprovodný program, kde se firmy formou krátkých přednášek představily studentům. „Neřešíme, jestli je to velká nebo malá firma, nám jde primárně o to, aby měla nabídku pro naše absolventy a aby byla zajímavá, “ komentuje Karolina Šolcová, koordinátorka akce.

Příležitost pro informatiky a matematiky

Pro studenty matematiky a informatiky je toto setkání zajímavé hlavně tím, že je celá akce zaměřená právě na jejich obory a firmy zde hledají právě je. „Nejedná se o celouniverzitní akci, ale o fakultní, která je oborově zaměřená. Podobný veletrh, ale pro celou univerzitu, proběhl v Karolinu loni, kde bylo také kolem čtyřiceti firem z různých oborů. Karlova univerzita má ale 17 fakult a okolo 30 000 studentů, takové množství je obtížné pojmout. My se proto už několik let zaměřujeme přímo na obor,“ dodává Karolina Šolcová.

Krátkodobější úvazky mezi studenty vedou

Ukazuje se, že studenti mají zájem spíše o stáže a krátkodobější úvazky. „Letos je velký hlad po stážích. Čím dál víc se ukazuje, že si studenti potřebují napsat nějakou praxi do životopisu a taky mají 15 až 20 hodin volného času týdně. Takže pro ně jsou krátkodobější úvazky formou brigád a stáží zajímavější, “ dodává Karolina Šolcová.

Některé firmy se zde představily poprvé, jiné jsou pravidelnými účastníky. „Plánujeme spustit úplně nový program stáží a interships. Stáže budou placené a studenti u nás odvedou skutečnou práci. My jim na oplátku předáme veškeré know-how, které v týmu máme. To je pro nás důvod, proč přijít mezi studenty a zkusit najít takové, kteří by měli zájem, “ říká Jakub Macura, zástupce pracovního portálu. Banky se tohoto setkání účastní pravidelně. „Studenti u nás můžou získat praxi nejenom formou brigády či stáže. Tím, že jsme velká firma, nabízíme kompletní portfolio trainee programů, absolventských programů, ale taktéž klasické pozice, zkrácené úvazky, placené brigády. Studentům taktéž nabízíme pomoc s bakalářskými a diplomovými pracemi.“ komentuje Mgr. Petra Dolejšová, zástupkyně bankovního domu.

Jedním z absolventů Matematicko-fyzikální fakulty je i Antonín Holub, který už 5 let pracuje ve ŠKODA AUTO, jako SAP systémový analytik. SAP dodává software EEC na řízení zdrojů ve společnostech. „SAP je jedno z nejlépe ohodnocených oblastí v IT, zároveň je velice těžké získat z tohoto prostředí nějaké zkušenosti. Velkou výhodou ŠKODA AUTO je, že nabírá i zaměstnance, kteří zatím nemají zkušenosti a pak do nich investuje hodně prostředků a času, aby z nich vychovali schopné konzultanty, “ komentuje Antonín Holub. „Rádi bychom rozšířili povědomí o firmě, protože ne každý ví, že máme IT oddělení, které se neustále rozrůstá. Oslovujeme zde primárně studenty informatiky, ale samozřejmě ŠKODA AUTO nenabízí pouze zaměstnání v IT, takže oslovujeme i fyziky, kteří o IT zájem nemají, ale chtěli by pracovat ve ŠKODA AUTO na jiných pozicích, “ říká Antonín Holub.

Rozšiřujte obzory a získávejte kontakty

„Studenti by se měli při studiu zaměřit na získávání praxe. Rozšiřovat si obzory z kariérního hlediska, nejenom z toho akademického. Poznávat lidi, získávat kontakty a dělat si všeobecný obrázek o tom, jak to chodí ve světě mimo školu. V téhle době má spousta lidí vysokoškolský titul, ale málokdo něco doopravdy umí. Reálné znalosti si firmy nejvíce cení a ty studenti získají hlavně během praxe na vysoké škole, “ dodává Antonín Holub. Právě získávání kontaktů, informací a možnost poohlédnout se po zajímavých nabídkách v oboru, umožňuje CareerMarket. Návštěva se tak rozhodně vyplatí!

Následující akce CareerMarket:

25. 4. 2017 Den firem pro fyziku 2017

Více iformací na: https://www.careermarket.cz/careermarket/den-firem-pro-fyziku