Desáté výročí vesmírného dobrodružství Krtka astronaouta | EkonTech.cz


Desáté výročí vesmírného dobrodružství Krtka astronaouta

Vědec / krtek / kosmonautika
16. 5. 2021 - 7:00

V pondělí 16. května 2011 s sebou vzal známou českou pohádkovou postavičku Krtka poprvé do vesmíru americký astronaut Andrew Feustel. Na palubě raketoplánu Endeavour STS-134 a na Mezinárodní vesmírné stanici ISS spolu prožili úžasných 16 dnů. Zpátky na Zem se vrátili ve středu 1. června 2011.

Jak to všechno vzniklo? Říká se "za vším hledej ženu" a v tomto příběhu je to doslovná pravda. S nápadem, že by Andrew Feustel mohl vzít do vesmíru něco českého, přišla už v roce 2008 jeho manželka Indira Feustelová. Ta má českou maminku, nyní žijící v Kanadě, ale pocházející z jihomoravského Znojma. A právě paní Indira požádala svého manžela, zda by mohl do vesmíru vzít nějaký předmět, který bude mít vztah k České republice.

V roce 2009, při prvním letu na oběžnou dráhu Země, měl tedy Andrew Feustel s sebou v kabině amerického raketoplánu Atlantis, letícího na servisní misi k Hubbleovu vesmírnému dalekohledu, básnickou sbírku Jana Nerudy „Písně kosmické“. A při jeho druhém a třetím startu to byl právě náš plyšový Krteček – usměvavý symbol mnoha generací dětí nejenom v Československu a Česku, ale i napříč celým světem.

S letem Krtka do vesmíru vznikl ve spolupráci Amerického centra Velvyslanectví USA v Praze, Astronomického ústavu AV ČR a České kosmické kanceláře vzdělávací projekt „Do kosmu s Krtkem“, v němž pohádková postavička Krtka astronauta představuje dětem zajímavosti vesmíru a kosmonautiky a propojuje dětský pohádkový svět se světem složitých vesmírných technologií.

Do kosmu s Krtkem 2011

Devatenáct centimetrů vysoká figurka, která v roce 2011 letěla na palubě raketoplánu Endeavour k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, musela být vyrobena tak, aby splňovala velmi přísné bezpečnostní podmínky americké kosmické agentury NASA. Byla lehčí než běžně prodávaná figurka a ušita z nehořlavých materiálů. Kvůli stavu beztíže, kde se všechno vznáší, nesměla mít v sobě ani ty drobné kuličky, kterými se plyšáci vycpávají – hrozilo by jejich vdechnutí některým členem posádky. Měla na sobě i pásek suchého zipu, aby Krtek astronaut ve stavu beztíže neodletěl a neztratil se.

Českými dětmi milovaný Krteček byl k cestě do vesmíru vybrán mimo jiné i proto, že již v roce 1965 vznikl film „Krtek a raketa“. V něm jeho autor, výtvarník Zdeněk Miler nechal poprvé seznámit zvědavého Krtečka s kosmickou raketou. Koho by tehdy napadlo, že o 46 let později poletí plyšový Krtek s podobnou raketou do vesmíru doopravdy. A že pan Zdeněk Miler bude osobně na přípravu Krtka na cestu do vesmíru dohlížet. 

Raketoplán Endeavour odstartoval z amerického Kennedyho kosmického střediska na Floridě v pondělí 16. května 2011 a po dvoudenní cestě se připojil k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, létající kolem naší Země ve výšce přibližně 400 kilometrů rychlostí 8 kilometrů za sekundu. Na palubě ISS prožil náš plyšový astronaut 12 dnů a přistál bezpečně zpátky na Zemi ve středu 1. června 2011. Ve vesmíru tedy prožil spolu se svými kolegy astronauty celkem 15 dnů 17 hodin a 38 minut.

V létě roku 2011 navštívil Andrew Feustel s manželkou Indirou a syny Arim a Adenem Českou republiku a v mnoha městech se zúčastnil besed s mladými i staršími zájemci o kosmonautiku. Tisícům nadšených posluchačů představil nejen slavného Krtka astronauta, ale i kosmonautikujako takovou a další moderní vědní obory s kosmonautikou spojené. Rozdal přitom svým obdivovatelům i tisíce autogramů, fotografií a placek s logem vzdělávacího programu „Do kosmu s Krtkem“.

Do kosmu s Krtkem 2018

Podruhé náš Krteček odstartoval do vesmíru ve středu 21. března 2018. Nebyl to ten samý Krtek, jako v roce 2011, ale menší deseticentimetrový Krteček-syn, jak ho mile pojmenoval osobně astronaut Andrew Feustel. 

Tentokrát startoval astronaut Feustel v ruské třímístné kosmické lodi Sojuz a malý Krteček mu při startu visel v kabině přímo nad hlavou. Po startu z kazašského kosmodromu Bajkonur a dvoudenním letu se Sojuz připojil k ISS a Krtečkovi začalo více než půlroční vesmírné dobrodružství. V kosmu nakonec prožil 196 dnů a 18 hodin a naši planetu přitom obletěl 3.152krát. Přistál spolu se svými třemi lidskými kolegy ve stepi v Kazachstánu ve čtvrtek 4. října 2018.

Znovu do České republiky přijel Andrew Feustel s manželkou Indirou na jaře roku 2019. A s oběma vesmírnými Krtky, tím větším z roku 2011, i tím menším z roku 2018, navštívil řadu měst, kde se opět setkal s tisíci mladými nadšenými posluchači jeho vesmírných dobrodružství a příběhů.

Malý Krtek-syn se potom vrátil s panem astronautem a jeho manželkou zpět do Spojených států. Tam jim, na římse krbu jejich rodinného domu v texaském Houstonu, připomíná, že v České republice mají spoustu obdivovatelů a přátel. Větší Krtek astronaut zůstal doma v Česku a pokud to koronavirová epidemie dovolí, stále jezdí za dětmi do školek, škol, hvězdáren, knihoven a různých klubů, kde jim spolu se svými průvodci vypráví o tajemstvích kosmonautiky a astronomie.

A na závěr ještě připomeňme, že malá útlá knížka krásných básniček Jana Nerudy, kterou měl ve vesmíru Andrew Feustel při své první cestě v roce 2009, je vystavena v Muzeu Vojtěcha Šafaříka v areálu Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Tam se na ní všichni zájemci mohou podívat.

Za dětmi do škol, na hvězdárny, do klubů a knihoven

Od okamžiku, kdy bylo na jaře 2011 rozhodnuto, že plyšový Krtek poletí s Andrewem Feustelem na vesmírnou výpravu, se rozběhl vzdělávací program „Do kosmu s Krtkem“, který představuje především školním dětem zajímavosti vesmíru, kosmonautiky a moderních vědních oborů s kosmonautikou spojených. Astronaut Feustel vytvořil na palubě ISS celou sérii fotografií, na kterých Krteček astronaut prožíval jednotlivé okamžiky svého vesmírného dobrodružství. A díky těmto fotografiím tak mohou obyčejní pozemšťané, malí i větší, vidět, jak se žije v beztížném prostředí vesmírné stanice – jak Krtek jí, jak spí, jak a kam chodí na záchod. A jednoznačně nejoblíbenější fotografie ze všech – jak si Krtek čistí zuby!Až do současnosti tak prožívají děti od školek, přes základní a střední školy, ale samozřejmě i dospělí zájemci, díky Krtkovi astronautovi zajímavá vesmírná dobrodružství. Ale dozví se i to, k čemu nám je kosmonautika potřebná, co z toho, co nám přináší vesmírný výzkum, využíváme ve svém každodenním životě.

Od roku 2011 se uskutečnilo již téměř 1.500 vzdělávacích přednášek pro školy a vzdělávací organizace všech typů po celé České republice, kterých se zúčastnili již desetitisíce dětí, studentů a dalších zájemců o kosmonautiku, astronomii a moderní vědu. Více informací nalejdete zde.