Digitální detox | EkonTech.cz


Digitální detox

Ostatní / detox
21. 5. 2021 - 7:00

Pryč jsou doby, kdy byla přítomnost wi-fi sítě jedním z hlavních kritérií při výběru prázdninového ubytování. Stále častěji se totiž profesionálové všech věkových kategorií uchylují do míst, kde není ani wi-fi, ani jakýkoliv mobilní signál. Snaží se tak o digitální detox, pojem, který hýbe (nejen českou) společností.

Podle průzkumu společnosti Ipsos ze začátku roku 2020 totiž pociťovalo přibližně 85 % dospělé české populace (18 - 65 let) potřebu odpočinout si od technologií, které jim přerůstají přes hlavu. Přesto se však 61 % dotázaných nedokáže, s výjimkou právě dovolené, od moderních technologií naplno odpoutat.

Podle slov Martiny Kemrové, manažerky firemní komunikace T-Mobile, navíc jednou týdně odkládá technologické hračky pouze 13% dotazovaných ve věkové skupině 18 - 26 let. Vysokoškoláci tedy patří mezi přeborníky v pobytu v online světě.  Jak tato čísla ovlivnila pandemie, při které po několik měsíců probíhala komunikace většiny lidí výhradně online? O tom se můžeme jen dohadovat, je však zřejmé, že během posledních 12 měsíců došlo k významnému posunu ve vnímaní vlivu moderních technologií na duševní, ale i tělesné zdraví.

Co je a co není závislost

Netolismus, jindy označován jako chorobná závislost na internetu skutečně není jen babskou povídačkou, ale vědecky prokázaným chorobným nutkáním po sociálních sítích, počítačových hrách a internetu jako takovém. I samotné užívání mobilních telefonů a televizí, které ovlivňuje naše psychické a fyzické zdraví, však spadá do této problematiky. 

Netolismus prozatím nebyl zařazen do oficiálních psychiatrických diagnóz, a proto obecné označení závislost na internetu sdružuje několik podskupin rizikového chování. Které to jsou? Net-kompulze (obsesivní online gambling), kyber-vztahy (vztahy udržované prostřednictvím internetu), extrémní nakupování na e-shopech, ale i třeba kybersex a mnohé další.

Proč odcházet ze sítě?

I Randi Zuckerberg, sestra slavného zakladatele sociální sítě Facebook, před lety zdůraznila, že je třeba odpočinout si od počítačů a chytrých telefonů: „Jsme neustále roztěkaní a doslova bombardovaní komunikací přes různé kanálů. Díky široké škále různých komunikačních platforem jsme nuceni k multi-taskingu, a to může velmi významně ovlivňovat naši spokojenost a duševní pohodu.”

Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze definuje hned několik negativních důsledků závislosti na internetu, které podporují rozhodnutí omezit čas na síti. Patří mezi ně zvýšení úzkostlivosti, samota, sociální izolace, bolest hlavy a očí, zhoršení orientace v čase, únava, celkové vyčerpání organismu, ale i finanční zátěž. U studentů pak může dojít ke zhoršení prospěchu a u pracujících k neplnění pracovních úkolů.

Jak na digitální detox

  • Omezte používání sociálních sítí - nemusíte si hned smazat Instagram ani Facebook. Zkuste je však používat s rozmyslem. Existuje široké množství mobilních i desktopových aplikací, které vám omezí dobu strávenou na sítích, neseberou vám možnost spojit se s blízkými.

  • Ztlumte si notifikace - nevěřili byste, jak osvobozující je nemít v kapse neustále vibrující telefon. Vypněte si notifikace na pár minut nebo rovnou několik hodin během práce, ale i při procházce venku.

  • Odpojte wi-fi, vypněte data - máte problém s tím, že doslova nedokážete dát telefon z ruky? Zkuste svá nutkání krotit krok po kroku - tím prvním může být skutečné odpojení od online světa bez nutnosti odložit telefon.

  • Spát a jíst jako za starých časů - trávíte pravidelně hodinu před spaní scrollováním na Instagramu? Tvoříte si nástěnku snů na Pinterestu do 2 hodin ráno? Nebo pravidelně večeříte s očima přilepenýma na YouTube videu? Zkuste svůj telefon odložit hned při prvním zívnutí nebo když se váš talíř dotkne stolu. Užijte si základní lidské potřeby tak, jako to dělali vaši prarodiče a načerpejte tím dostatek kvalitní energie.