Dream job: „Vyvíjíme v ČR, létáme do všech koutů světa. Hlavně za exotikou,“ | EkonTech.cz


Dream job: „Vyvíjíme v ČR, létáme do všech koutů světa. Hlavně za exotikou,“

Technik / EmbedIT / kariéra
26. 6. 2017 - 18:59

mohl by říci ve zkratce Luděk Podolka o společnosti EmbedIT. Zaměstnanci této 100% české IT firmy vyvíjí aplikace a jezdí je implementovat do 11 zemí světa.

Proč jméno firmy možná ještě neznáte? Odpověď je jednoduchá, EmbedIT je tak trochu „schovaný“ pod názvy dvou všem jistě už známých společností, Home Credit a Air Bank, kterým poskytuje IT podporu. IT specialisté v Praze, Brně a Ostravě navrhují a vyvíjí aplikace a následně jezdí třeba do USA, Ruska nebo Asie, aby zajistili bezproblémové fungování aplikace a proškolili uživatele.

K tomu je potřeba spousta šikovných developerů, analytiků, testerů a dalších IT či „polo-IT“ odborníků, kterých zaměstnává EmbedIT už kolem 800. Někteří zrovna pracují v Česku, někteří jsou na kratší pracovní cestě v zahraničí.  A nesmíme opomenout ani všechny ty, kteří se rozhodli probádat krásu cizích zemí více dopodrobna a rovnou se tam za prací na několik let přestěhovali.

My v Praze zastihli Luďka Podolku, který v EmbedITu pracuje na tajuplně znějící pozici Development Department Leada. Zeptali jsme se ho, jak se k takové vysněné práci dostal a jaké to v EmbedITu je…

Pane Podolko, prozradíte nám na začátek jméno Vaší alma mater a název studijního oboru, který jste absolvoval?

Vystudoval jsem obor Informační systémy a technologie na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Proč jste si vybral pro studium informačních technologií právě VŠE? Říká se, že hloubka vyučované látky v IT je na technických školách mnohem větší…

V době, kdy jsem se rozhodoval o studiu na vysoké škole, jsem už programoval a sledoval dění v oboru na internetu. Proto jsem při výběru dalšího studia upřednostnil před technickými univerzitami právě VŠE, která si mě získala přesahem směrem k ekonomii, managementu a fungování podniku. Měl jsem dobrou referenci i od příbuzných a šanci potkat bývalé spolužáky ze střední školy.

Měl jste již při studiu nějaké brigády?

Díky rodinnému podnikání jsem byl zvyklý pracovat a podílet se na chodu firmy už asi od 15 let. Programování v komerční sféře při studiu mi umožnilo se seberealizovat a zároveň nebýt závislý jen na kapesném od rodičů. Asi největší zkušeností pro mě byla práce v Londýně, kam jsem původně vyrazil s kamarády na léto s plánem si přivydělat a vylepšit angličtinu. Rychle jsem pochopil, že typická studentská brigáda nebude nic pro mě, a zkusmo odpověděl na několik inzerátů firem hledajících programátory. V jednom z inzerátů firma žádala vyplnění dotazníku na webu, což mi napřed přišlo zbytečné. Pak mi došlo, že podobně asi uvažuje většina uchazečů, a přece jen jsem strávil čas vyplněním krátkého formuláře. Byl jsem pozván na interview a během 14 dní nastoupil jako programátor webových aplikací do rychle rostoucího startupu v oboru cestovního ruchu v centru Londýna. Nakonec jsem přerušil studium a doslova si užíval první práci na plný úvazek a seznamoval se s mixem kultur a lidí.  Zpátky jsem se vracel obohacen o spoustu nových zkušeností, zážitků, přátel a s mnohem lepší angličtinou.

Tomu říkám skvělá pracovní zkušenost! Jak pokračovala Vaše kariérní cesta?

Velká část mojí kariéry jako programátora se točí kolem vzestupu e-commerce a webových služeb a aplikací psaných v PHP a Javě. Zatím nejdéle jsem pracoval v nadnárodní investiční bance, kde jsem si vyzkoušel i práci pro tradery v Londýně a New Yorku. Z pohledu technologií to byla první firma, kde jsem pracoval s enterprise-level technologiemi a systémy, ať už šlo o relační databázi Oracle 11g nebo messaging Tibco či Solace nasazenými v různých částech světa.

Co přesně si máme představit pod názvem Vaší pracovní pozice Development Department Lead?

Moje pozice spočívá v budování a řízení týmů složených z analytiků, vývojářů a testerů, kteří společně dodávají konkrétní část našeho systému. Momentálně takto pracuji se dvěma týmy po cca pěti lidech. Abych si udržel přehled o implementaci a aktivní znalost technologií, snažím se přispívat ke kódu a aktivně se zapojovat do návrhu řešení.

Když už jsme nakousli náplň Vaší práce, jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Ráno obvykle probíhají standupy týmů, pak konzultace s jednotlivci v týmu i s kolegy napříč celou firmou – například nad prioritizací globálního backlogu, dodávkami do zemí nebo zpětnou vazbou od uživatelů nebo provozu. Když vyjde čas nebo je to potřeba, nebojím se vyhrnout rukávy, otevřít si vývojové prostředí, synchronizovat zdrojový kód a pustit se do práce. Každý můj pracovní den přináší nové výzvy a situace, kterým je třeba se přizpůsobit.

V EmbedITu pracujete dva roky. Absolvoval jste již nějaké pracovní cesty do zahraničí?

Cestování v EmbedITu je běžné zejména v souvislosti s dodávkou nových verzí našich aplikací do některé ze zemí. Je třeba zajistit součinnost s lokálním IT i businessem, přizpůsobit hardware v datacentrech, vyškolit uživatele. Často jezdíme do USA, Číny, Indie a dalších zemí v jihovýchodní Asii.

Jaký to je pocit být součástí tak úspěšné české firmy se zahraniční působností, jako je EmbedIT?

Vždycky mi přišlo zajímavé být součástí rostoucí mezinárodní firmy, kde bych mohl uplatnit nejen technické znalosti, ale také potkat zajímavé a šikovné kolegy, od kterých se mohu něco naučit a procvičit si cizí jazyky. A rostoucí firma, potažmo IT, přináší vždy nové výzvy – nestačí dělat věci tak jako dosud, musíme kreativně přistupovat k novým problémům a nebát se vykročit novým směrem, i když se to nemusí povést na první pokus.

Co Vás na Vaší práci baví nejvíce?

Různorodost úkolů, které řešíme, svoboda při návrhu řešení a v neposlední řadě kolektiv kolegů, kteří si rozumí v práci i mimo ni.

Jaké dovednosti či vlastnosti by měl mít ideální člen Vašeho týmu?

Nadhled a smysl pro humor. Realistický pohled na svět, ale přitom touhu měnit věci k lepšímu a neustále se vzdělávat.

Uplatní se u Vás i studenti a čerství absolventi? Jaké pro ně nabízíte v EmbedITu příležitosti a formy spolupráce?

Byznys Home Creditu se dynamicky rozvíjí a EmbedIT tak potřebuje také hodně růst. Do řad seniorních kolegů nabíráme i čerstvé absolventy, které naučíme, co je potřeba. Absolvent se u nás může realizovat na pozici testera, developera či v oblasti aplikační podpory a NOCu. Dobře nám funguje i systém interních přesunů, jak z týmu do týmu, tak i z jedné pozice do druhé, takže zajímavá kariérní dráha je na několik let zaručena. Studentům nabízíme i formu polovičního úvazku nebo dohody o pracovní činnosti. Často tak u nás kolegové začínají kvůli zajímavé a dobře placené brigádě a po dostudování pokračují na seniornějších pozicích. Pokud někdo práci v IT zvažuje, ať určitě sleduje naše webové stránky.

 

Chcete vědět víc? Mrkněte na www.embedit.cz nebo na Facebook.com/embeditcz.

A co o společnosti EmbedIT říká Group CIO, Khalid Husseini?

„Jsme známí stále víc, a to nejen tím, jak rychle rosteme, ale i tím, s čím se u nás zaměstnanci potkají: s vývojem vlastního bankovního softwaru, mobilních aplikací, biometriky, výstavbou a provozem datových center. Když vysokoškolákům řekneme, že budou programovat v Javě a pracovat s Oracle produkty, obyčejně u nich získáváme první body. Fakt, že kolegové na juniorních pozicích jezdí na služebky do exotických zemí několikrát za rok, je taky docela ‚cool‘."