Drony vědců z ČVUT slaví úspěch | EkonTech.cz


Drony vědců z ČVUT slaví úspěch

Vědec / ČVUT / drony
31. 3. 2020 - 20:05

Vyhrály v mezinárodní robotické soutěži. ČVUT i další české vysoké školy již mnohokrát dokázaly, že dokáží ve výzkumu nejen technologických věcí konkurovat ve světovém měřítku. O další důkaz se postaral tým vědců z ČVUT, který soutěžil s vlastním dronem v mezinárodní soutěži.

Vědcům z Fakulty elektrotechnická ČVUT se totiž ve spolupráci s americkým týmem z UPENN ((University of Pennsylvania) podařilo zvítězit v robotické soutěži Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC 2020), která se zaměřuje na autonomní drony a roboty.

Mezi úkoly, které musely automatické drony jednotlivých týmů splnit a podle výsledků byly i hodnoceny, tak patřilo například detekování a ničení balónků v prostoru, stavění zdi pomocí pozemního robota a dokonce i hašení požárů. Na tyto úkoly musely týmy využít schopností dronů i pozemních robotů.

Českoamerický tým se dostal na přední příčky ve všech úkolech a získal i celkovou hlavní „zlatou“ cenu v podobě Grand Challenge, kdy se předchozí úkoly ještě musely splnit v co nejkratším čase. Soutěže se účastnilo 32 týmů vědců ze 17 zemí, takže konkurence byla opravdu velká, protože mezi nimi nechyběli vědci z věhlasných univerzit.

Výhodou je, že týmy mohou své projekty a technologie ukázat společnostem, které jsou schopné je dostat na trh. Díky tomu lze očekávat budoucí obchodní spolupráci a další rozvoj těchto technologií.

Zdroj: ČVUT