Dyson odhalil tajný elektromobil, jehož vývoj ale nakonec zrušil | EkonTech.cz


Dyson odhalil tajný elektromobil, jehož vývoj ale nakonec zrušil

Technik / elektromobil
21. 7. 2020 - 7:00

Společnost Dyson, která se proslavila hlavně vysavači a dalšími spotřebiči s unikátními konstrukcemi, tajně vyvíjela vlastní elektromobil. Své zásluhy na tom měl sám zakladatel firmy – James Dyson, který patří mezi nejbohatší Angličany.

Cílem bylo vyvinout elektromobil, který by byl konkurencí modelů Tesla. Dyson do tohoto projektu investoval vlastní prostředky – kolem 500 milionů liber. Nakonec byl ale projekt zrušen a peníze se tak jen zbytečně propálily.

Dyson nyní v rozhovoru pro The Times odhalil, co se vlastně stalo. Plánovaný elektromobil měl poskytovat sedm míst pro sezení a dojezd kolem jednoho tisíce kilometrů na jedno nabití. Aby to bylo možné, počítalo se s použitím nového typu solid state baterií s pevným elektrolytem. Zrychlení elektromobilu z 0 na 100 km/h mělo být 4,8 sekundy a maximální rychlost až 200 km/h.

Výsledkem ale bylo, že elektromobil byl velmi těžký – 2,6 tuny a také velmi drahý, takže by vůbec nedokázal konkurovat nabídce Tesly. To naráží na jednu ze starších připomínek Elona Muska, že kusová výroba za vysokou cenu, která je běžná například i u supersportů, je zcela jednoduchá. Vyrábět ale sériově a za nízkou cenu, je dle jeho slov „tisíckrát“ těžší. I to je důvod, proč za celé století vznikla a udržela se pouze jediná nová automobilka – Tesla.

Zdroj: Dyson