EKOLOGIE I ODPOVĚDNOST JE NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ KB. A ZÁLEŽÍ NÁM NA TOM TAKÉ U KLIENTŮ | EkonTech.cz


EKOLOGIE I ODPOVĚDNOST JE NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ KB. A ZÁLEŽÍ NÁM NA TOM TAKÉ U KLIENTŮ

Rozhovory / Společenská odpovědnost firem / Komerční banka
1. 12. 2019 - 22:22

Společenská odpovědnost napříč firmami rezonuje. Stejně tomu je také v Komerční bance, kde se toto téma skloňuje prakticky denně. Ohleduplnost k životnímu prostředí a odpovědný přístup ke společnosti patří totiž mezi priority KB.

CO JSTE O NÁS TŘEBA JEŠTĚ NEVĚDĚLI?

Společně s dodavatelem kancelářských potřeb naši zaměstnanci letos vysadili tisícovku stromů. V příštím roce se do sázení chystáme zapojit ještě intenzivněji. Pokračujeme také v digitalizaci dokumentů napříč celou bankou, což přináší nemalou úsporu kancelářského papíru. Pro podporu celého firemního ekosystému máme na střeše budovy v pražských Stodůlkách několik včelstev. Těm se skvěle daří a čekáme na první stáčení medu.

Každoročně ulehčíme přírodě o několik stovek pytlů odpadků. Zapojujeme se totiž do iniciativy Ukliďme Česko, a to nejen finančně, ale i aktivní účastí našich zaměstnanců. Také jsme už více než před rokem zrušili možnost nákupu balené vody a plastových kelímků v našem objednávkovém systému. Díky digitálním technologiím jsme také výrazně omezili služební cesty. Na denním pořádku jsou Skype hovory. Někdy je však nezbytné auto využít a k tomu nám slouží sedm již elektromobilů v naší firemní flotile.

VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ A DIGITÁLNÍ OBLASTI

Důležité je pro nás téma bezpečnosti, tedy aby například děti i senioři pochopili nástrahy internetu a sociálních sítí. Mezi naše nové aktivity patří interaktivní přednášky pro seniory na pobočkách. U školáků a studentů cílíme také na povědomí o financích a hospodaření s nimi.

ZODPOVĚDNÉ FINANCOVÁNÍ ŘEŠÍ NOVÝ EXPERT CSR

Důležitost CSR problematiky potvrzuje také pozice experta na sociální a environmentální rizika, kterou jsme nově obsadili. A to jako první ve Skupině KB. Cílem je podpořit princip odpovědného financování,ke kterému jsme se před časem přihlásili. Letos jsme pomohli například Farmě Bezdínek a Agro Kadaň k výstavbě skleníků pro šetrné pěstování zeleniny. Obě farmy svým provozem přispívají k významné úspoře vody, nižší produkci CO2 a chemie.

DĚLÁME TOHO OPRAVDU HODNĚ...

Zaměstnanci se celoročně zapojují do mnoha akcí charitativního charakteru – darují krev, pečou pro Nadaci KB Jistota, sbírají knihy pro nemocnice, jezdí do práce na kole, fotí do aukce foto kalendáře, atd. Také mohou sami pomáhat jako dobrovolníci v organizacích, které jsou jim nejblíže. Tuto možnost máme letos poprvé a těší se velké oblibě! Oblast společenské odpovědnosti v KB je opravdu široké téma. Ucelený obrázek mohou poskytnout priority seskupené do šesti pilířů našeho odpovědného podnikání. Jsou jimi:

1. Klientská spokojenost

2. Etika a odpovědné podnikání

3. Odpovědný zaměstnavatel

4. Životní prostředí

5. Společenské trendy a inovace

6. Sponzoring a charita