Elektrický kamion Tesla Semi bude na trhu později, ale ujede více kilometrů na jedno nabití | EkonTech.cz


Elektrický kamion Tesla Semi bude na trhu později, ale ujede více kilometrů na jedno nabití

Technik / tesla
29. 5. 2020 - 14:08

Tesla na konci roku 2017 nečekaně představila elektrický kamion (tahač) s označením Semi, který má způsobit revoluci v nákladní dopravě. Elon Musk nyní oznámil, že uvedení na trh se trochu zpozdí. Lze předpokládat, že hlavním důvodem je současná ekonomická krize kvůli koronaviru, která způsobuje i omezení na straně výroby.

Tesla se tak primárně soustředí na výrobu elektromobilů a obzvláště nového Modelu Y a stále populárního Modelu 3. Tesla Semi měl být na trhu už koncem roku 2019, ale jak to vypadá, výroba se posune až na rok 2021.

Podobně jako u dříve představených elektromobilů, Tesla dostala na elektrický kamion Semi tisíce předobjednávek jak od menších dopravců, tak i větších logistických společností, které vidí v elektřině lepší investici a rychlejší návratnost spojených nákladů.

Vzhledem k tomu, že bude elektrokamion Semi vyráběn později, dočká se také lepších baterií, protože technologie jde pořád dopředu a obzvláště to platí u baterií Tesly. Zatímco v původním představení před třemi lety Elon Musk sliboval reálný dojezd kolem 800 kilometrů na jedno nabití, nakonec to bude 1 000 kilometrů. Tento dojezd je přitom s plně naloženým návěsem.

V porovnání s běžnými tahači je Semi přibližně o třetinu dražší (základní model začíná na 4,2 milionu), ale je vybaven nejnovějšími technologiemi, připravený na autonomní režim a nemá takové dopravní a servisní náklady jako u spalovacích motorů (levnější elektřina místo nafty, žádný olej a nečistoty, jednodušší konstrukce v podobě elektrických motorů, zpětná rekuperace méně opotřebovává brzdové destičky a podobně).

Foto: Tesla