Elektřina z trička? Nový materiál vyrábí energii díky lidskému potu | EkonTech.cz


Elektřina z trička? Nový materiál vyrábí energii díky lidskému potu

Technik / elektřina
30. 7. 2020 - 7:00

Britští vědci vyvinuli nový typ kondenzátoru, který je možné použít na výrobu sportovního oblečení. Vyrobený materiál tak může zásobovat energií reflexní světla či stále populárnější přístroje monitorující sportovcovu aktivitu.

Zařízení uchovávající elektrickou energii funguje stejně jako klasická baterie – polymer obsahuje kladnou a zápornou vrstvu, mezi kterými proudí nabité ionty vodivou kapalinou – elektrolytem v podobě lidského potu. Pocení přitom nemusí být nijak intenzivní – mikrovláknu nového vynálezu postačí podle vědců k vedení proudu jen 20 mikrolitrů tekutiny.

Vědci z univerzity ve skotském Glasgow použili k výrobě prototypu materiálu vlákna z polyesterové celulózy a tenkou vrstvu polymeru známého pod zkratkou PEDOT:PSS. Takto vyrobená látka vydrží asi čtyři tisíce přehnutí, podle vědců tak nic nebrání v jejím použití v reálném světě.

Bezpečně a ekologicky

Výzkumníci prototyp inovativního materiálu prozatím vyzkoušeli na dobrovolnících z řad běžců, kteří díky produkci potu poháněli sadu LED světel. Vedoucí výzkumného týmu, profesor Ravinder Dahiya, navíc upozorňuje na výhody jimi vyvinutého materiálu oproti běžným bateriím také z hlediska ochrany životního prostředí. „Konvenční baterie jsou sice levnější a dostupnější více než kdy dřív, ale tvoří je často ekologicky neudržitelný materiál, který škodí okolní krajině,“ uvádí. Jako náhradu toxických látek v malém měřítku vidí právě lidský pot.

Vlákna mikroskopických rozměrů vedou proud samozřejmě i při dodání látek s podobnými vlastnostmi, lze je tak použít i při nesportovních příležitostech. Náhradu za pot by však bylo již třeba dodávat. Zvýšený zájem o sport a s ním související elektroniku může podle Dahiya pomoci materiálu proniknout na trh poměrně rychle. „V době, kdy si přístroje monitorující zdraví získávají čím dál větší popularitu, otevírá vynález možnost bezpečnější a ekologičtější metody generování udržitelné energie.“

Kůže jako elektrické zařízení?

Na Glasgowské univerzitě se přitom inovativními elektronickými součástkami zabývá vědecký tým dlouhodobě. Kondenzátory nové generace by mohly být podle nové studie z pera tamějších vědců vyrobeny z grafenu a polyuretanu. „Náš nový superkondenzátor vyrobený z poměrně levného materiálu nám umožní posunout se blíže k cíli vytvořit zařízení schopné samostatného udržitelného provozu za pomoci solární energie, které dokáže uložit generovanou elektřinu,“ vysvětluje Dahiya.

Elektřina vyrobená díky solárním panelům se ukládá ve flexibilním materiálu i po patnácti tisících nabíjení s minimálními ztrátami. Výzkumníci vidí jako jedno z možných budoucích využití jejich vynálezu výrobu elektronické kůže – součástce simulující největší a nejtěžší orgán lidského těla díky zabudovaným senzorům.

Zdroj & foto: University of Glasgow