Elektromobil Air ujede na jedno nabití přes 800 kilometrů | EkonTech.cz


Elektromobil Air ujede na jedno nabití přes 800 kilometrů

Technik / elektromobil
27. 8. 2020 - 16:01

Vzhledem k úspěchu Tesly se na trhu objevilo několik startupů, které chtějí bojovat ve stejném segmentu moderních elektromobilů a konkurovat zavedeným značkám. Jedním takovým startupem je i Lucid Motors.

I když zatím tvůrci nejsou ve fázi sériové výroby, která je dle Elona Muska asi tak tisíckrát náročnější než vyrobení pár kusů podobně jako třeba u supersportů, už nyní se tvůrci snaží zaujmout velkými sliby.

Elektromobil Air má mít totiž velmi pokročilý systém napájení a baterii, díky které bude možné dobít téměř 500 kilometrů za pouhých 20 minut. K tomuto systému rychlého nabíjení se bude používat 900voltová nabíječka s výkonem 300 kW.

Současné nejmodernější nabíječky od Tesly - Superchargery třetí generace, mají výkon maximálně 250 kW a rychlost je u nich tedy o trochu nižší. Každopádně už ale existují a lze je používat u novějších elektromobilů Model 3 a Model Y.

Air by měl mít i rekordní dojezd na jedno nabití - přes 800 kilometrů, tedy přibližně o 30 % více, než u současného nejlepšího konkurenta Tesla Model S Longe Range Plus.

Inženýři Lucid Motors se napájecí části i baterii velmi věnují. Elektromobil už například bude umět obousměrný přenos energie, takže bude možné z něho i napájet dům, nabíjet jiné baterie nebo případně vracet energii zpátky do elektrické sítě.

Velké představení elektromobilu Air proběhne 9.9 2020.

Zdroj & foto: Lucid Motors