Elon Musk - vizionář s averzí k riziku | EkonTech.cz


Elon Musk - vizionář s averzí k riziku

Technik / Musk / tesla
2. 4. 2015 - 16:38

V žebříčku magazínu Forbes se nachází v polovině druhé stovky největších boháčů planety, přesto je mnohými označován za jednoho z nejvlivnějších mužů a srovnáván s vizionáři, jakými byli Leonardo da Vinci, Thomas Alva Edison, nebo Steve Jobs.

Elon Musk, rodák z jihoafrické Pretorie, ve svých 43 letech dosáhl celé řady úspěchů, ale rozhodně nepatří k těm, kteří by usnuli na vavřínech. Naopak, znovu a znovu investuje do nových projektů riskujíc při tom celé své jmění a žene se za dalšími nesplněnými sny.

Musk se stal známým, když spoluzaložil PayPal, dnes již celosvětově rozšířený platební systém. To mu zajistilo finanční prostředky, díky kterým by mohl prožít zbytek života bez toho, aby kdy ještě musel pracovat. Pro mnoho lidí lákavá představa, pro tohoto vizionáře však pouze odrazový můstek k plnění dalších cílů. V následujících letech rozjel projekty jako např. Space X, Solar City nebo Tesla Motors.

O tom, že nezahálí ani ve svém osobním životě, svědčí fakt, že je otcem šesti synů, které mu porodila jeho první manželka. Za zajímavost jistě stojí i to, že s druhou ženou, britskou herečkou Talulah Rileyovou, se již stihli dvakrát vzít a následně i rozvést, podruhé tak učinili na začátku tohoto roku.

Space X - sen o lidském životě na Marsu

V roce 2002 dal Musk vzniknout projektu nazvanému Space X. Jeho primární snahou je co možná nejvíce zlevnit vesmírné lety. V současné době jsou všechny rakety pouze na jedno použití, což je hlavní činitel vysoké ceny výletů do kosmu. Musk přišel s revoluční myšlenkou vyvinout raketu, která by byla schopna opět přistát na Zemi a dala se tak použít vícekrát. Tím by podle něj došlo až ke stonásobnému snížení ceny vesmírných letů. Projekt je sice stále v rané fázi, nicméně se již podařilo dosáhnout několika úspěšných přistání raket.

Za celou snahou maximálně zlevnit cestování do vesmíru je Muskův ambiciózní a vizionářský cíl vybudovat lidskou základnu na Marsu čítající zhruba 80 tisíc obyvatel, jak sdělil v rámci TED Talks ohromenému publiku.

V lednu 2015 se odehrál test v rámci zásobovacího letu lodě Dragon k ISS.

Tesla - budoucí Apple z Palo Alto?

O rok později, než projekt Space X, založil Musk automobilku Tesla Motors, jež se zaměřuje na výrobu sportovních elektrovozů. A nebyl by to Elon Musk, kdyby rovněž tento projet nepojal patřičně ambiciózně. Vyhlásil, že do roku 2025 počítá s tím, že Tesla bude mít hodnotu vyšší než 700 miliard dolarů - pro představu tuto hranici na počátku letošního roku překročil Apple (zatím jako jediný) a nynější hodnota Tesla Motors se pohybuje okolo 27 miliard. Musk chce tohoto cíle dosáhnout každoročním růstem tržeb o 50%.

Zatím je však automobilka, která dosud vyrábí pouze vůz Model S, od svého založení každoročně ve ztrátě. Je tak i jedním z důvodů, proč je Musk v žebříčku Forbesu i za Čechem Petrem Kellnerem. Ztrátu je ochoten nést až do roku 2020, kdy by společnost měla být poprvé v zisku při prodeji půl milionu aut ročně. Pomoci mu v tom má rozšíření sortimentu vozů o cenově přijatelnější modely.

Elon Musk před vozem Tesla Model S v roce 2011.

V letošním létě chce přijít s Modelem X, rodinným SUV, jehož cena se bude pohybovat okolo milionu korun. Klíčovým autem pro růst prodejů má však být až Model 3, který bude o poznání menší, a tím i levnější. S jeho uvedením na trh se počítá kolem roku 2017.

Zatím si Tesla i přes svou ztrátovost vysloužila titul nejinspirativnější firmy roku. Lidé na automobilce ocenili fakt, že veškeré své patenty dává volně k dispozici ostatním firmám (což je věc, kterou Musk praktikuje např. i u projektu Space X). K prvenství Tesle pomohlo i vybudování více než 280 dobíjecích stanic v Severní Americe, Evropě a Asii.

Solar City – solární panely za malý poplatek

Space X a Tesla Motors nejsou jedinými projekty, které spojuje jméno Elona Muska. Solar City například instaluje domácnostem zdarma solární panely na střechy domů a poté si účtuje pouze měsíční částku za pronájem, která je nižší než suma, kterou by lidé zaplatili za elektřinu u místních společností. Tuto firmu Musk přivedl k životu a poté přenechal svému bratranci.

Jak to dělá?

Po přečtení těchto řádků se nabízí jednoduchá otázka: jak to dělá? Musk na tuto otázku v rámci přednášky TED Talks odpověděl, že kromě očekávaného faktu, že opravdu tvrdě pracuje, rovněž vyhledává negativní feedback: „Je důležité pracovat s negativní zpětnou vazbou a dokonce ji poptávat, hlavně od přátel.“ Čaroděj dneška, jak se Muskovi občas přezdívá, tak dál pokračuje v cestě za svými cíli a my možná již v blízké budoucnosti budeme žít obklopeni předměty tohoto inovátora, které nám zjednoduší život a budou rovněž menší zátěží pro ekologický systém Země.