ENYAQ iV - první čistě baterií poháněný vůz ŠKODA | EkonTech.cz


ENYAQ iV - první čistě baterií poháněný vůz ŠKODA

Technik / ŠKODA AUTO
3. 8. 2020 - 14:38

Mladoboleslavský výrobce automobilů představil dlouho očekávaný model ENYAQ iV, který je prvním elektrickým vozem poháněným čistě bateriovým pohonem. Automobilka tak vstupuje do nové éry elektrických vozů, které se stávají čím dál tím populárnější.

ENYAQ již jménem odkazuje na své hlavní atributy - elektromobilitu (písmeno E) a členství v SUV rodině značky (písmeno Q). Jméno je odvozeno od irského slova „enya“ a znamená „zdroj života“.

Sériový model postavený na modulární platformě MEB s dojezdem až 500 km bude vyráběn s pěti různými verzemi celkového výkonu, se třemi odlišnými kapacitami baterie a s pohonem zadních, předních nebo všech kol. S maximální rychlostí 180 km/h se dostává nový model dostává na přední příčky v porovnání elektromobilů.

Jednou z hlavních výhod, které český výrobce vozů považuje za stěžejní, je krátká doba a celkové možnosti nabíjení. ENYAQ totiž bude možné nabít doma z klasické zásuvky (230 V) se střídavým proudem (výkon 2,3 kW), během noci pomocí wallboxu (výkon až 11kW) nebo na rychlonabíjecí stanici, se stejnosměrným výkonem (až 125 kW), prostřednictvím kterého se z 10% kapacity baterie doplní na 80% během pouhých 40 minut.

Vůz by měl co do své velikosti zaujímat místo mezi modely KAROQ a KODIAQ. Navíc díky absenci spalovacího motoru a s ním spojených součástek mohli designéři odstranit středový tunel a cestující si tak budou moci užít více prostoru nejen pro nohy. 

Jedná se o vskutku první čistě elektrický model této značky? Zasvěcení jistě znají model Citigo iV, který jím je také, avšak narozdíl od ENYAQ nebyl jako elektromobil koncipován již od počátku svého vývoje, ale byl na něj přetvořen v pozdějších fázích. Navíc jedná o první vůz postavený na modulární platformě MEB (patřící koncernu Volkswagen) mimo území Německa.

ŠKODA AUTO plánuje do roku 2022 uvést na trh celkem 10 elektrifikovaných modelů, do jejichž vývoje bude investovat více než 2 miliardy eur, což je prozatím největší investice v rámci této značky. Oficiální představení modelu proběhne 1. září 2020 v Praze, 125 let od založení značky ŠKODA AUTO.