V Evropě už běží ostré řešení rychlé sítě 5G. Jako první se dočkali ve Švýcarsku | EkonTech.cz


V Evropě už běží ostré řešení rychlé sítě 5G. Jako první se dočkali ve Švýcarsku

Technik / 5G / Švýcarsko
16. 5. 2019 - 15:58

Minulý měsíc v Jižní Koreji došlo ke spuštění prvního komerčního celoplošného provozu mobilní sítě nové generace 5G. Nyní se ale poprvé dočkala i Evropa.

Jako první zemí v Evropě, která spustila ostrý provoz mobilní sítě 5G, je Švýcarsko. O spuštění se postaral tamní mobilní operátor Swisscom, který síť 5G spustil rovnou v 54 městech a do konce tohoto roku by mělo pokrytí dosáhnout 90 % obydleného území.

Operátor si připravil několik tarifů, jejichž cena ale odpovídá i rychlosti nové sítě. Za přibližně dva tisíce korun totiž můžete využívat rychlosti 1 Gb/s, přičemž množství dat není omezené. Díky tomu lze připojení používat třeba i pro domácí nebo firemní použití, což je jedna z předností technologie 5G pro využití s desktopovými modemy. Součástí balíčku je samozřejmě neomezené volání a SMS.

Swisscom používá pro 5G síť frekvenční pásma 3,5 až 3,8 GHz, 2,6 GHz, 2,1 GHz a 1,8 GHz. S pozdějším upgradem technologie se počítá i s tím, že se rychlosti dostanou nad úroveň současného gigabitu za sekundu, konkrétně až na 10 Gb/s se zachováním nízké odezvy v oblasti několika milisekund.

Podobně jako v Jižní Koreji, i zde jsou ještě problémy s dodávkou kompatibilních telefonů, které už mají integrovaný 5G modem. Zatím je tak k dispozici pouze model Reno 5G od výrobce Oppo a později se na trh dostanou speciální 5G verze mobilních telefonů od Samsungu, LG a Huawei.