Exoskelety v duchu Iron Mana se blíží. Americká armáda už zadala jejich výrobu | EkonTech.cz


Exoskelety v duchu Iron Mana se blíží. Americká armáda už zadala jejich výrobu

Technik / exoskelety / Iron Man
2. 5. 2019 - 10:17

Pokud jste fanoušky Iron Mana a jeho robotického obleku a připadá vám, že jde pouze o vědeckofantastickou představu, asi vás překvapí, že je nejspíše jen otázkou času, než něco podobného bude realitou. Americká armáda už totiž odstartovala nasazení exoskeletů pro vlastní potřebu.

Americká armáda (konkrétně USSOCOM) speciální exoskelety nevyrábí sama, ale uzavřela kontrakt se společností Sarcos Robotics, která na nich pracuje už přes 17 let. Konkrétně se jedná o model Guardian XO, který pracuje pouze na baterii s výdrží kolem 8 hodin a dává člověka nadstandardní schopnosti. Baterie je vyměnitelná, takže po vybití se nemusí čekat na další nabití, ale stačí mít v zásobě další nabité baterie.

https://www.youtube.com/watch?v=hE7ytguPEC4

Zatím se pochopitelně jedná jen o zvýšení síly, protože s tímto exoskeletem dokáže člověk přenášet náklad s hmotnosti až 90 kg a pohybovat se přitom rychlosti až 5 km/h. Díky tomu se tento exoskelet hodí všude, kde je nutné na kratší vzdálenosti přenášet těžší předměty a zároveň to v daném místě není ideální například pro vysokozdvižné vozíky a podobné stroje.

Tím, že je člověk přímo uvnitř exoskeletu a vše ovládá velmi jemně, je šíře možností využití jiná a v mnoha ohledech větší. I to je důvod, proč o tento exoskelet má zájem třeba i americké námořnictvo pro použití třeba ve skladech, přístavech a dalších místech.