Facebook má další průšvih: ukládal hesla bez šifrování, zobrazit je mohli i zaměstnanci Facebooku | EkonTech.cz


Facebook má další průšvih: ukládal hesla bez šifrování, zobrazit je mohli i zaměstnanci Facebooku

Technik / facebook
29. 3. 2019 - 16:28

Facebook už má za sebou několik velkých afér, které se s ním ještě stále táhnou a vznikají i nová obvinění a vyšetřování. Společným jmenovatelem je zneužití soukromých údajů nebo ovlivňování uživatelů skrze reklamu. Nyní však přišel další šok, ke kterému se Facebooku sám přiznal.

Facebook uvedl, že v období několika let od roku 2012 se hesla několika stovek milionů uživatelů (dle odhadů asi 600 milionů) Facebook Lite, desítek milionů uživatelů Facebooku a desítek tisíc uživatelů Instagramu ukládala na servery Facebook v nezašifrované podobě. Jednalo se tak jednoduše o textové soubory, které bylo možné jednoduše otevřít a heslo si zobrazit. K těmto souborům mělo přístup 2 tisíce zaměstnanců Facebooku, kteří tak potenciálně mohli hesla zkopírovat a například někomu prodat a podobně zneužít.

Jak totiž Facebook podrobně popsal, dle záznamů bylo nad těmito hesly v nešifrované podobě provedeno 9 milionů dotazů a operací. Lze očekávat, že Facebook se tak bude muset potýkat s dalším vyšetřováním a politickými tlaky, kteří se v poslední době snaží zasáhnout v oblasti ochrany spotřebitelů i v USA.

Facebook zatím uvedl, že nemá žádné informace o tom, že by se hesla dostala ven mimo firmu, ale je jasné, že jistotu nelze mít nikdy, obzvláště když k nim mělo přístup tak velký počet vývojářů z firmy, kteří navíc umí své stopy i dobře skrýt. Facebook doporučuje, že si uživatelé mohou vytvořit nové heslo a případně zkontrolovat různé bezpečnostní funkce, které hlídají i nezvyklé přihlášení například z jiného místa nebo jiného zařízení.