Facebook možná přestane ukazovat lajky. Chce díky tomu snížit závislost a zkvalitnit šířený obsah | EkonTech.cz


Facebook možná přestane ukazovat lajky. Chce díky tomu snížit závislost a zkvalitnit šířený obsah

Technik / facebook
17. 9. 2019 - 9:07

Facebook již na Instagramu zkouší nový přístup hodnocení jednotlivých příspěvků, kdy jednotlivým uživatelům neukazuje, kolik srdcí již daný příspěvek získal. Důvodů k této změně je několik a brzy se jí možná dočkáme i na samotné platformě Facebooku.

Ať už daný příspěvek bude mít 10 nebo milion lajků, Facebook bude uživatelům ukazovat jen oznámení, že se tento příspěvek líbil například několika vašim přátelům. Z testů se totiž ukázalo, že větší číslo lajků ovlivňuje i pravděpodobnost, že dostane příspěvek další lajk a nereflektuje samotnou kvalitu obsahu v příspěvku.

Přesně to chce ale Facebook změnit, díky čemuž by se měly více srovnat rozdíly mezi virálním ale nepříliš kvalitním obsahem proti kvalitnímu obsahu, který zatím nezískal tolik lajků. Má to zároveň i důležitý vliv na psychiku člověka, což je na globálních. sociálních sítí stále větší problém – deprese z důvodu snížené popularity už dohnala několik jedinců k sebevraždám.

Nová forma prezentování obsahu se bude nejdříve testovat v omezené skupině uživatelů a pokud půjde vše bez problémů, bude postupně nasazena v rámci celého Facebooku. Bude zajímavé sledovat, jak to ovlivní kvalitu obsahu, a hlavně vnímání samotné sociální sítě.

Je nutné podotknout, že o tomto kroku uvažuje například i sociální síť Twitter, kde se místo lajků rozdávají srdíčka se stejným významem.