Facebook vyvíjel hejno miniaturních dronů, které měly poskytovat mobilní internet v odlehlých oblastech | EkonTech.cz


Facebook vyvíjel hejno miniaturních dronů, které měly poskytovat mobilní internet v odlehlých oblastech

Technik / facebook / drony
3. 4. 2019 - 19:22

Facebook se již několik let věnuje vývoji různých technologií, které se snaží poskytnout internet i tam, kde doposud neexistuje. Jedná se tak především o rozvíjející země a důvod je jasný – získá tím potenciálně další uživatele na vlastní platformu, kterých už je 2,2 miliardy.

Facebook už dříve zrušil projekt Aquila, což byly velké letouny využívající solárního napájení, které létaly ve vysokých výškách a byly propojené lasery. Díky tomu mohly poskytovat internet i na velkou oblast.

Nyní ale vyšlo najevo, že Facebook tajně pracoval i na projektu Catalina, což byl systém hejna neboli velkého množství malých dronů, které se vejdou třeba kapsy u kalhot. Jejich funkce byla podobná – létaly společně nad určitou oblastí, nad kterou vysílaly mobilní signál, který bylo zachytit třeba mobilním telefonem. Zároveň obsahovaly i velké úložiště, díky čemuž bylo možné uložit spousty dat lokálně jako cache a zjednodušit propojování dat mezi sebou (mesh). Díky tomu mohla být komunikace v dané oblasti efektivnější a nemusela pokaždé přecházet přes servery Facebooku.

I tento projekt byl ale zrušen a momentálně Facebook pracuje pouze na systému, který využívá laserový paprsek ze satelitu na oběžné dráze, který je namířen na pozemní základnovou stanici. Od toho místa už je možné vysílat klasický mobilní signál s internetem jako je 3G nebo 4G. Zatím je ale vše ve vývoji, takže teprve uvidíme, kdy se dočkáme finální verze, která bude reálně dostupná v různých oblastech.