Facebook vyvíjí vlastní roboty. Snaží se, aby se dokázaly vše naučit samy | EkonTech.cz


Facebook vyvíjí vlastní roboty. Snaží se, aby se dokázaly vše naučit samy

Technik / roboti / facebook
27. 5. 2019 - 17:10

Už poměrně dlouho se Facebook zaměřuje na vývoj umělé inteligence, kterou využívá na své platformě pro různé účely – třeba pro odhalení nenávistných komentářů a podobně. Nyní ale Facebook odhalil, že pracuje i na několika robotických projektech, a to trochu jiným způsobem, než by se mohlo zdát.

I když vědecké týmy obvykle zkoumají samotný hardware, konstrukci a snaží se roboty naučit, aby se dobře pohybovaly v reálném světě, Facebook na to jde trochu opačně. Snaží se vyvíjet systémy pro roboty tak, aby se samy naučily, jak se v reálném prostředí pohybovat.

Základem je tak vlastní pochopení okolního světa a interakce v něm. Může se přitom jednat o pohyb, ale také vnímání hmatu. Facebook se snaží, aby tyto roboty byly zvědavé a prozkoumávaly okolí a věci kolem sebe. A přitom se učily.

Tento výzkum by měl vést k pokročilejší umělé inteligenci, která se bude sama a lépe učit novým věcem, aniž by k tomu byl nutný lidský operátor nebo předpřipravená oštítkovaná data.

Dle vyjádření jednoho ze zástupců divize Facebooku pro umělou inteligence je svět místo, které je chaotické, což je pro umělou inteligenci náročný problém. V současnosti sice tvoříme pokročilé algoritmy, ale obvykle pro ideální a konkrétní použití. Aby se umělá inteligence mohla v budoucnu učit obecnějším věcem a s vysokou rychlostí, musí si poradit s mnohem komplexnějšími problémy.