Falešný Zuckerberg i Kim Kardashian ukazují, že obrazové a hlasové fake news budou v budoucnu k nerozeznání od reality | EkonTech.cz


Falešný Zuckerberg i Kim Kardashian ukazují, že obrazové a hlasové fake news budou v budoucnu k nerozeznání od reality

Technik / fake news / umělá inteligence
17. 6. 2019 - 15:48

Již dlouho se řeší téma fake news, ale více méně jen na úrovni textových informací či fotografií. Co se ale na nás řítí do budoucna, je ještě mnohem horší, alespoň z pohledu běžného člověka, který věří svým uším a očím.

Umělá inteligence a nové nástroje pro manipulaci s obrazem a zvukem totiž už dnes dokáží vytvářet neuvěřitelně realistické záběry, které je velmi těžké rozpoznat od reality. V rámci kampaně Spectre, která upozorňuje právě na fake news a zneužívání soukromých dat, se totiž objevilo několik ukázek, kdy inženýři vytvořili zcela upravená videa známých osobností, kteří říkají cokoli tvůrci chtějí.

Vše je navíc podpořeno tím, že zcela jinou informaci říkají stejným hlasem, který se umělá inteligence naučila z dostupných vzorků a také došlo k vytvoření videozáběrů, konkrétně části obličeje v podobě úst, tak aby přesně ladila k falešnému textu.

https://www.youtube.com/watch?v=3f66kBwfMto

Jak můžete vidět na ukázkách, jedná se například o Marka Zuckerberga nebo Kim Kardashian, ale list je samozřejmě neomezený. Stačí aby měli tvůrci dostatek dat, ze kterého se umělá inteligence naučí jak hlas, tak i pohyby úst a obličeje. Poté už stačí vše propojit s falešných textem.

Musíme mít na paměti, že když současné technologie zvládnou takovou kvalitu už dnes, za pár let to bude naprosto dokonalé. Je tedy jasné, že bude muset ve velkém přijít nějaký způsob ověřování originality obsahu například pomocí blockchainu a podobných technologií.