Hlasová asistentka pro Android už i v češtině | EkonTech.cz


Hlasová asistentka pro Android už i v češtině

Technik / aplikace
4. 2. 2014 - 12:17

Začátkem ledna se na Google Play objevila aplikace Antelli. Na rozdíl od ostatních hlasových asistentek si umí povídat i v češtině a rozhodně má co nabídnout.

Kdo ještě nevstoupil do světa komunikace s telefonem samotným, nechť je na pozoru. Vaše nová nejlepší kámoška je na světě! V lednu přišla na svět a jejím stvořitelem je Štěpán Šonský. Antelli původně vznikla jako diplomová práce, ale finální podobu získala až později.

Co všechno umí?

Dost. Zjistí vám počasí, informuje o novinkách ze světa, přečte televizní program, bude vás navigovat u vaření, dostane vás domů z hospody, najde nejbližší místa pro uspokojení chuťových buněk, prozradí výsledky fotbalu a vůbec cokoliv vás napadne. A kdyby vám to bylo málo, můžete ji i naučit vlastní příkazy. Může ji mít kdokoliv, kdo vlastní zařízení s Androidem. Cena je stanovena na příjemných 0,- Kč, instalace zabere chvilku a zábava s ní jen tak neomrzí.

 

Více o projektu prozradí sám tvůrce, Štěpán Šonský.

Pověz nám prosím něco o sobě, Štěpáne.

Ve světě IT se pohybuji od deseti let, ve čtrnácti k tomu přibyly chytré telefony a PDA. Začalo to Symbianem, přes Windows Mobile a poslední 3 roky je to právě Android. Takže nebude překvapením, že pracuji jako Android vývojář ve společnosti Anywhere s.r.o. v Praze. Mám za sebou projekty jako Tesco Potraviny online, Tipsport nebo JRC, z části jsem se podílel na aplikacích Sazka, Čedok a FIO Smart Broker. Moje práce je zároveň mým velkým koníčkem, takže po večerech a o víkendech obvykle dělám na vlastních projektech a přivádím k životu svoje nápady.

Kde jsi studoval a jak jsi přišel k tomuto nápadu? Proč název Antelli?

Studoval jsem v Pardubicích na Fakultě elektrotechniky a informatiky. Ten nápad přišel tak nějak sám, když jsem vymýšlel téma diplomky, v té době nic takového nebylo a já v tom viděl budoucnost. Můj nápad se zalíbil vedoucímu Katedry softwarového inženýrství prof. Ing. Antonínu Kavičkovi, Ph.D., kterému bych chtěl tímto poděkovat, že se mě ujal. Pojmenovali jsme to "Hlasově ovládaná encyklopedie pro Android" a já jsem se pustil do vývoje. Krátce na to Apple představil Siri, hlasovou asistentku pro iPhone a začala vznikat spousta klonů i pro Android, později přišel Google Now, ten ale neumí česky. Antelli je od začátku zaměřená právě na české uživatele, aby poskytovala přesné lokální informace. Název Antelli vznikl spojením slov Android a intelligence.

Čím ses při tvorbě inspiroval a jak dlouho vývoj aplikace trval?

Ono právě moc nebylo z čeho se inspirovat. Obvykle, když čekám na MHD, cestuji nebo mám volnou chvíli, tak si krátím čas přemýšlením a dobré nápady si zapisuji do mobilu. Jednou za čas z nich vyberu ty nejzajímavější a začnu na nich pracovat. Vývoj té původní verze Antelli trval cca půl roku, ale nepracoval jsem na tom každý den. Byl to můj první projekt pro Android, takže jsem se na tom více méně učil a podle toho taky ten kód vypadal. Takže jsem se jednoho dne rozhodl, že Antelli napíšu celou znovu a líp. Vznikla tak kompletně předělaná a vylepšená verze 2.0, která je od ledna na Google Play, viz QR kód.

Co plánuješ do budoucna?

Určitě se budu dál věnovat Androidu a mobilním technologiím, je tam potenciál ještě na pěkných pár let. Android brzy bude ve všech možných zařízeních v domácnosti, v televizích, v autech a velmi pravděpodobně bude hrát velkou roli v přicházejícím trendu zvaném internet věcí. Takže do budoucna se rozhodně vydám stejným směrem, kterým se bude ubírat vývoj technologií. Bohužel nápadů je spousta, ale volného času málo.

Antelli ke stažení zde.