V IKEA se může učit každý - Stanislav Nalieskin z Ikea | EkonTech.cz


V IKEA se může učit každý - Stanislav Nalieskin z Ikea

Rozhovory / IKEA / rozhovory
29. 4. 2023 - 10:01

Firmy netvoří jen top management, ale také jejich zaměstnanci. IKEA jich má jen v České republice přes 3000. Jedním z mladých talentů je i Stanislav Nalieskin. V rozhovoru se dozvíte, jaké zkušenosti zde získal a jak se mu podařilo zvládnout profesní výzvy. Práce v IKEA může být různorodá a mění se v závislosti na pozici. Přečtěte si, jak může vypadat každodenní práce v marketingu IKEA nebo jak tato společnost podporuje rozvoj svých zaměstnanců.

Stanislav Nalieskin

Je mu 20 let a studuje na VŠE. Do Česka se přestěhoval z Kyjeva před čtyřmi roky. Začínal jsem jako freelancer v oblasti placených sociálních médií. Pak jsem nastoupil do IKEA jako stážista v oddělení marketingu. Díky této stáži poznal zajímavé lidi a vytvořil si zajímavé kontakty. Po ukončení stáže se přihlásil na pozici Integrated Media Specialist, kterou úspěšně získal a na které teď pracuje. Oceňuje, že při ní může využívat to, co se zároveň učí  ve škole.

Co máte v IKEA na starosti?

Mám na starosti všechny komunikační kanály, které IKEA využívá pro reklamní kampaně. Koordinuji všechny procesy tak, aby komunikace běžela správně ve všech vybraných médiích. Zatím mám na starosti spíše menší kampaně a trénuji si své zkušenosti, než se pustím do těch větších a náročnějších. Ke každé kampani musím stanovit také rozpočet, časový plán a doporučený mix médií. Jsem ale hlavně hrozně vděčný, že na všem v týmu pracujeme společně, nikdy na nic nejsem sám a kolegové mi vždycky pomohou.

„Oceňuji, že na všem v týmu pracujeme společně, nikdy na nic nejsem sám.”

Nejprve jste v IKEA působil jako stážista. Co bylo dál?

Stáž měla končit na konci července. Bavil jsem se se svým vedoucím Rosťou, že bych si rád stáž prodloužil, a to se podařilo až do října. Více jsem se zapojil do marketingového týmu a dostal na starost další projekty. Pak mě oslovila Charlotte, marketingová manažerka. Ta mi řekla, že bych se na tuhle pozici hodil a že by byla ráda, kdybych se na ni přihlásil. Prošel jsem osobním pohovorem, který byl příjemný, bavili jsme se už vlastně jako známí. Bylo to fakt úplně v pohodě a odcházel jsem nadšený. Na pohovoru jsme si sladili svá očekávání a to, jak bych se na nové pozici chtěl rozvíjet. To mi pomohlo, abych se i sám zamyslel nad tím, co chci a jaké jsou moje silné a slabé stránky. Skvělé bylo taky to, že jsem si mohl otázky připravit dopředu a mohl jsem se nad nimi v klidu zamyslet. Byl jsem pak díky tomu mnohem víc v klidu a uvolněný.

Jak včera probíhal váš den v práci?

Ráno dojdu do kanceláře z metra Stodůlky, takže se před prací můžu ještě takhle trochu protáhnout. Po příchodu do kanceláře si přečtu zprávy v mailu a na chatu a podívám se, co kolegové z Čech i ze zahraničí sdílejí na interní sociální síti. Často se tam i dost zasměju, protože kolegové umí být dost originální a vtipní. Dopoledne mám často meetingy s kolegy z týmu nebo připravujeme nové projekty s ostatními odděleními. Pak jdeme společně na oběd do kantýny v obchodním domě IKEA na Zličíně. Obědy jsou tam jen za 25 korun a vaří tam úplně skvěle, takže z toho jsem nadšený. Odpoledne pracuji na aktuálních projektech. Teď třeba dělám na spuštění nové kolekce výrobků a na dalších nabídkách pro členy IKEA Family. Je super, že výsledky své práce můžu pak vidět v různých médiích a můžu mít radost z toho, co jsme s naším týmem dokázali.

Žádný nováček to nemá jednoduché. Co bylo ze začátku nejtěžší pro vás?

V IKEA získávám první zkušenosti z kanceláře ve velké společnosti. Na začátku jsem moc nevěděl, jak vlastně mluvit se svými kolegy a jak se správně chovat. Co je profesionální, a co už třeba ne. V IKEA jsem ale brzy pochopil, že jsme tady všichni otevření a cítil jsem, že mě ostatní přijímají do kolektivu a respektují mě, i když jsem byl oproti nim mnohem mladší a méně zkušený. Když jsem byl teprve první měsíc v práci, začala válka. Bylo to hodně těžké a byl jsem z celé situace na Ukrajině hodně zoufalý. Kolegové mi ale dost pomohli. Jsem taky hrdý na to, že IKEA hodně pomohla nejen mně, ale celé Ukrajině a ukázala svou lidskost.