Ing. Lukáš Dutý o startu kariéry v McDonald's ČR | EkonTech.cz


Ing. Lukáš Dutý o startu kariéry v McDonald's ČR

Rozhovory / McDonald's / top zaměstnavatelé
21. 5. 2021 - 10:45

Jaká mají vysokoškoláci očekávání při nástupu do prvního zaměstnání? To jsme zjišťovali u profesionálů z praxe, kteří působí na juniorních pozicích u TOP Zaměstnavatelů.

McDonald's ČR

Současná pracovní pozice: Restaurant manager

Vystudovaná vysoká škola, fakulta a zaměření: Vysoká škola finanční a správní, ekonomická fakulta, Řízení podniku a podnikové finance

Rok ukončení studia: 2018

Jak byste zhodnotil své studijní výsledky během studia na vysoké škole?

Výborné – získání stipendia za výjimečné výsledky.

Na jaké úrovni jste v posledním ročníku vysoké školy hovořil anglicky?

Na úrovni, že jsem rozuměl jak psanému, tak mluvenému projevu. Mám vystudované jazykové gymnázium (Francouzsko-anglické) v Liberci. Již na tomto gymnáziu jsme měli předměty v anglickém jazyce (dějepis, literatura, zeměpis). Udělal jsem maturitní zkoušku z Anglické jazyka. Po škole jsem anglický jazyk používal především na vysoké škole, kde jsme měli anglický jazyk se zaměřením na ekonomiku a mám z něj závěrečnou zkoušku na vysoké škole. Dále jsem anglický jazyk používal také při práci v McDonaldu, jelikož jsem pracoval na Václavském náměstí, kde byla komunikace v anglickém jazyce na denním pořádku.

Chtěl jste po dostudování vysoké školy pracovat ve stejném oboru, který jste studoval?

Tento obor jsem si vybral právě především díky práci, kterou jsem vykonával. Nadchnula mě celkově práce, a jelikož jsem si našel spoustu kamarádů právě v managementu, tak jsem pomalu pronikal i k této práci a byl jsem ještě nadšenější. Tehdy jsem se rozhodl více zajímat o management a tak jsem se dostal ke studiu právě tohoto oboru.

Věděl jste již na vysoké škole, jaký typ práce chcete vykonávat – zda budovat kariéru v zaměstnaneckém poměru, nebo samostatně podnikat? Proč jste se rozhodl pro zaměstnanecký poměr?

Tuto vysokou školu a obor jsem si vybral právě kvůli práci, kterou jsem viděl u managentu v McDonald s. Začal jsem studovat management, protože mě oslovilo, jak management funguje a jak vše do sebe zapadá. Můj malý sen byl postoupit až na pozici vedoucího a tento sen jsem si splnil. Dalším snem je postoupit až do vrcholového managementu.

Získával jste již při studiu nějaké pracovní zkušenosti? Jak náročné to bylo v kombinaci se studiem?

Vše začalo právě naopak. Věděl jsem, že s gymnáziem musím jít na vysokou školu, ale nevěděl jsem, který obor by mě bavil. Jen díky práci jsem se rozhodl pro studium managementu. Celkově mě bavilo, jak je vše propojené, jelikož, co jsem se učil ve škole, tak jsem používal v praxi ve škole. Toto mi pomohlo také naopak při státních závěrečných zkouškách, kde jsem hovořil pouze o praxi, z práce kterou vykonávám a díky tomu jsem vše zvládl za A.

Jaká byla Vaše očekávaná hrubá nástupní měsíční mzda do absolventského zaměstnání během posledního ročníku vysoké školy? Od čeho jste částku odvodil?

Původně jsem začal pracovat právě kvůli tomu, že jsem se rozhodl nedokončit studium oboru, který mě absolutně nenadchnul a představoval jsem si pod jeho názvem úplně jinou náplň práce. (ČVUT – kybernetika a robotika). Bydlel jsem s bratrem a potřeboval jsem začít přispívat na nájem, jelikož rodiče mi řekli, že když nestuduji, tak mě nebudou dále podporovat (dle mého udělali super rozhodnutí, jelikož jinak bych asi nikdy neskončil tam, kde jsem), samozřejmě kdykoliv jsem se na ně obrátil, že potřebuji pomoci, tak tady byli pro mě. U společnosti McDonald pracuji od roku 2013 a tehdy jsem neměl absolutně představu o tom, kolik se bere, ale začínal jsem na 55Kč/h a pro žití v Praze to bylo vážně náročné. Jelikož jsem stále postupoval výše, tak jsem měl představu, kolik se berou mzdy na vedoucích pozicích a můj cíl byl dostat se právě na tyto pozice. Zároveň čím jsem byl na vyšší pozici, tak tím mě bavila práce více.

Kontaktoval jste svého současného zaměstnavatele přes nějakou sociální síť? Pokud ne, chtěl byste v posledním ročníku vysoké školy tuto možnost mít?

V roce 2013, kdy jsem začal pracovat, tak byl přehlcený trh práce a téměř nikde se nenabíralo a spíše jsem obcházel nejrůznější práce a pobočky firem a hledal práci. Bohužel pro člověka s maturitou z gymnázia práci téměř nikde neměli. Proto jsem začal pracovat jako hlídač v obchodě. To byla asi nejvíce nudná práce, kterou jsem kdy vykonával. Práce v McDonald pro mě potom byla zábavou a dost mi utíkala. Co se týká komunikace přes sociální sítě, tak mi osobně přijde, že sociální sítě jsou spíše osobním prostorem než pro komunikaci ohledně zaměstnání. Sám preferuji mít na sociálních sítích pouze lidi, které opravdu znám a nikoliv zaměstnavatele.

Jakým způsobem jste získával tipy na nabídky zaměstnání?  Z jakého zdroje jste se dozvěděl o současném zaměstnavateli?

Celkově jsem zkoušel především obepisovat inzeráty na práce a rozesílat CV na nejrůznější pozice ve firmách. Obcházel jsem pohovory, a tak jsem skončil právě u hlídačů v obchodech, kde jsem za pár směn zjistil, že potřebuji vážně změnu, a tak jsem hledal dále. Narazil jsem tehdy na inzeráty z McDonaldu a celkem mě oslovili benefity (pití a jídlo se slevou atd.). Napsal jsem tedy na Savarin a domluvil si pohovor. Na pohovor jsem dorazil místo toho na Václavské náměstí, kde mě nabrali, takže jsem na Savarin ani nedorazil. Občas přemýšlím, zda bych skončil na této pozici, kdybych dorazil na restauraci Savarin, kde měl být pohovor.

Jaké akce pořádané společnostmi pro studenty Vás na vysoké škole zajímaly? Myslíte si, že akce pořádané společnostmi jsou pro studenty přínosné?

Na naší vysoké škole jsme měli přednášky zdarma od nejrůznějších společností, což mi hodně rozšířilo obzory, co si představovat po pracováním v bance, v pojišťovnictví a v dalších oborech. Dále jsme chodili na veletrhy prací, abychom komunikovali s nejrůznějšími zaměstnavateli, právě o náplni práce v jejich firmách. Dle mého jsou tyto akce přínosné, ale většina firem má strašně uzamčeno, co doopravdy dělají a jaká je náplň práce. Dle mého McDonald se v tomto liší, jelikož dělal exkurze do restaurací, aby lidem ukázal, jak doopravdy restaurace fungují.

Čemu dáváte ve svém zaměstnání přednost?  (Vybranou možnost označte tučně.)

  • Jistota, stabilita vs. Změna
  • Tvůrčí přístup vs. Používání známých, předem daných postupů
  • Soutěživé vs. Přátelské prostředí
  • Práce na jednom místě vs. Časté cestování
  • Teoretické vzdělávání vs. Získávání zkušeností z praxe
  • Stálé, za všech okolností garantované platové ohodnocení vs. Nižší fixní složka platu + neomezená výše pohyblivé složky závislá na osobním výkonu
  • Náročná pracovní pozice vs. Rovnováha mezi prací a volným časem
  • Strategické, dlouhodobé úkoly vs. Operativní, krátkodobé úkoly
  • Úzká specializace vs. Získávání obecných dovedností
  • Sdílení odpovědnosti v týmu vs. Přijetí vedoucí role
  • Samostatná práce vs. Spolupráce v týmu

Museli jste se přestěhovat za prací pro současného zaměstnavatele ze svého rodného města? Pokud ano, proč jste se rozhodli přestěhovat?

Původně jsem se přestěhoval právě kvůli studiu vysoké školy. Teprve potom jsem si hledal práci právě v tomto městě. Za tu dobu jsem vystřídal několik poboček a vždy jsem se pohyboval v Praze, především v okolí centra.

Kolik času denně dojíždíte do práce v jednom směru? Kolik času by pro Vás představovalo snesitelné maximum?

Momentálně dojíždím 30 až 40 minut MHD. Vždy jsem hledal byt především právě dle pobočky, v které působím, aby vzdálenost byla, co nejkratší. Časem jsem ale pochopil, že delší cesta může být i přínosná, jelikož jsem začal o to více číst. Nechtěl bych dojíždět do práce více jak 45 minut.

Chtěli byste strávit část své budoucí kariéry v zahraničí? Případně byli jste již na zahraniční pracovní stáži?

Bohužel jsem člověk, který je hodně sebekritický a obávám se, že bych to nezvládl a stále mi přijde, že neovládám cizí jazyk tak, abych mohl pracovat v zahraničí. Jinak bych se kariéře v zahraničí nebránil, dle mého je to životní zkušenost, která se do života vždycky hodí.

Rozdělte, prosím, 100 procent mezi následující oblasti podle toho, jak jsou pro Vás důležité. 

  • Odměňování a možnost růstu ve firmě: 40 % - dle mého se celá práce a nálada v ní odvíjí právě od lidí a od týmu, které ve společnosti pracují. Pro mě jsou lidé to nejdůležitější, co ve společnosti máme.
  • Pověst a image firmy: 20 % - pracovní náplň je také velice důležitá, jelikož pokud vás práce nebaví, tak byste ji neměli dělat.
  • Pracovní náplň: 20 % - image dělá hodně, především názor ostatních na práci, kterou vykonáváte. Tohle mě mrzí na společnosti McDonald, jelikož ji většina lidí berou jako podřadnou práci.
  • Lidé a kultura ve firmě: 20 % - dle mého je to vyrovnané s ostatními uvedenými, jelikož každý dělá práci aby nějak vyžil a bez odměňování by to nešlo.

Komunikuje Vaše společnost svou vizi a to, jak ji naplňuje?

Během této doby (COVID) je dost těžká situace, ale i přesto společnost McDonald s zvládá svou úlohu vážně dobře. Za těch spoustu let, co pro společnost pracuji, tak je přiblížení k zákazníkům vážně markantní. Již jsou v ČR dokončeny přestavby restaurací nové generace, kde se připravuje každý produkt až potom, co si zákazník produkty objedná. Dále bylo veliké zaměření na pohostinství, na názor zákazníků a také na důraznější kontrolu kvality produktů

Používá Vaše společnost firemní hodnoty, případně nějaké „desatero“?

McDonald se zaměřuje jak na spokojenost zaměstnanců, tak na spokojenost zákazníků. Jak máme dotazníky na spokojenost pro zákazníky, tak děláme také průzkumy u zaměstnanců, aby byli co nejvíce spokojeni a zjistili jsme, co můžeme udělat lépe.

Jak se díváte na firemní kulturu u Vás ve firmě a jak si myslíte, že ovlivňuje nově přicházející kolegy?

Jelikož je firemní kulturou především spokojenost zaměstnanců, zákazníků a kvalita produktů. Každý nově přicházející kolega má spoustu benefitů, které ovlivňují jeho spokojenost. Zároveň je ve firmě velký důraz na trénink každého zaměstnance, aby se dodržovala právě stanovená kvalita, abychom byli všichni spokojeni. Trénink probíhá pomocí managementu a pomocí trenérů, kteří se zaměstnancům věnují.

Kdybyste byli znovu v posledním ročníku na VŠ, přemýšleli byste jinak, rozhodovali byste se jinak, udělali byste něco jinak?

Momentálně jsem spokojený na pozici, v které se nacházím. Díky této pozici, kterou vykonávám druhým rokem, jsem si hodně rozšířil obzory a zároveň nasbíral hodně zkušeností, které mohu využít pro co nejlepší fungování pobočky. Po vysoké škole jsem na 6 měsíců odešel dělat do managementu do jednoho obchodního řetězce, kde nabízeli „lepší“ benefity a finanční ohodnocení. Po těchto 6 měsících, kdy neměl čas se mi nikdo věnovat tréninkem a pak se rozčilovali, že něco neumím, co mě ani nenaučili, jsem si uvědomil, jak je trénink opravdu důležitý a díky dobrým vztahům s předešlým zaměstnavatelem jsem se rozhodl vrátit do managementu v McDonald.

Jak vnímáte nové trendy sociálních sítí a jejich významu pro prezentaci značky zaměstnavatele? Oslovují Vás kampaně Vašeho zaměstnavatele na sociálních sítích, přijdou Vám zajímavé?

V dnešní době je velký důraz na komunikaci a na vyjadřování na sociálních sítích. Velice se mi líbí vystupování McDonald na sociálních sítích, a především odpovědi na stížnosti, které vážně obdivuji. McDonald je na sociálních sítích velmi otevřená a tím dává zákazníkům jasný důkaz, že se na tuto firmu můžou spolehnout.

Je pro Vás důležité, aby komunikace od zaměstnavatele směrem k Vám byla osobní a personalizovaná přímo na míru pro Vás a Vaše potřeby?

Dle mého názoru je velice důležitá osobní a personalizovaná komunikace pro každého. Zaměstnanci pak vidí, že se o ně zaměstnavatel opravdu zajímá a že o něm I něco ví. Sám se u sebe v restauraci zajímám o všechny zaměstnance a přizpůsobuji komunikaci směrem k nim, dle vztahu, který jsme si vybudovali.