Inspirováno přírodou – nově vyvíjený Airbus má mávající konce křídel | EkonTech.cz


Inspirováno přírodou – nově vyvíjený Airbus má mávající konce křídel

Technik / Airbus / Albatros
2. 7. 2019 - 12:14

Společnost Airbus patří mezi největší výrobce letadel a nyní představila nový systém křídel, které jsou z konstrukčního hlediska částečně inspirované přírodou.

Airbus AlbatrossOne  je zmenšená verze letadla A321, na kterém si Airbus zkouší nové technologie. Tou je v nejnovějším případě speciální typ křídel, respektive jejich konců. Tyto konce křídel jsou totiž pohyblivé, což umožňuje lepší a efektivnější regulaci větru.

Právě regulace poryvů větru umožňuje, aby letadlo bylo stabilnější i když se musí vypořádat s turbulentními podmínkami, kterým se zkrátka nelze vyhnout. Samotná schopnost mávání konce křídel umožňuje i snížení hmotnosti jak celých křídel, tak i konstrukce celého trupu.

Při použití běžných křídel se turbulence přenášejí z křídel na celou konstrukci letadla, která tak musí být pevnější. S mávajícími konci křídel se ale tento problém významně snižuje, díky čemuž lze použít lehčí konstrukci, která tak bude i efektivnější z pohledu spalování paliva.

Airbus už tuto technologii testuje, k čemuž se odhodlal po téměř dvou letech vývoje. Inženýři si vzali inspiraci konkrétně od Albatrose stěhovavého, který létá většinou pouze s otevřenými křídly bez mávání a pouze pokud vyrovnává zmíněné poryvy větru nebo dělá manévry, tak začne mávat.

Zatím není jasné, kdy se nové technologie křídel dočkáme v reálném nasazení, ale dle vyjádření bude většinu času rovněž „mávání“ uzamčené a křídla tak budou pevná. Pouze při turbulencích dojde k odemknutí pro zvýšení stability.