IT jako multidisciplinární obor | EkonTech.cz


IT jako multidisciplinární obor

Rozhovory / Seznam.cz / top zaměstnavatelé
22. 7. 2021 - 7:00

Technické obory hrají prim a počítače vládnou světu - tak by dnešní dobu zhodnotila široká veřejnost. Je však IT oborem, ve kterém se může uchytit i netechnik? Na to jsme se zeptali české internetové jedničky Seznam.cz.

Informační technologie postupují i u nás kupředu mílovými kroky, což potvrzuje také Vlastimil Pečínka, technický ředitel společnosti Seznam.cz, při ohlédnutí za poslední dekádou a půl: „..je to neustálá jízda plná inovací a výzev.”

Seznam.cz se od svého založení před 25 lety posunul - z internetového vyhledávače se stal českou internetovou jedničkou. Co bylo největší výzvou v rámci této transformace?

Těch výzev bylo určitě více a v různých rovinách - technologie, produkt, obchod, ale třeba i role zaměstnavatele. Pokud mohu mluvit za technickou část Seznamu, tak výzvou určitě bylo (a stále je) udržet krok ve fyzické infrastruktuře a ve zvolených nástrojích a postupech s naším růstem a úspěchem v digitální sféře. Troufám si tvrdit, že mnoho věcí, které interně děláme, snesou celosvětová měřítka, a zároveň díky omezením plynoucím ze zaměření pouze na relativně malý český trh v tom musíme být velmi nákladově efektivní.

Svět IT postupuje vpřed mílovými kroky. Jak je na tom česká "ajťácká" sféra? Stačíme světu?

Svět IT je pestrý a nelze obecně říct, zda držíme či nedržíme krok. Rozhodně máme velmi šikovné lidi, a když dostanou prostor a příležitost, nebojím se, že by neobstáli v jakékoli výzvě. Osobně si myslím, že nejen v ČR, ale obecně v celé Evropě, je velký potenciál a mnoho chytrých lidí. Ale mistrem v tom něco „načančat“ a prodat jsou Spojené státy.

Dnešní svět se točí kolem dat, kterých máme víc než dost. Umíme je však vyhodnotit a dále s nimi pracovat?

Data jsou ropou 21. století a jejich objem roste exponenciálně. Pro firmy našeho typu je součástí mise umět data zpracovávat a dělat z nich závěry. Takže to neodmyslitelně patří k našemu byznysu a snažíme se s nimi neustále více a lépe pracovat. To je nekonečný proces.

„Data jsou ropou 21. století a jejich objem roste exponenciálně.”

Jak podle vás bude vypadat svět IT v Česku za 5 let?

Ještě více globalizovaně se stále silným Seznamem na poli internetu.

Jsou informační technologie jen pro vyvolené nebo v nich najde uplatnění téměř kdokoliv?

Záleží na definici. Už za mých studií jsme na to vše nahlíželi jako na multidisciplinární obor. Pokud bereme v kontext data a jejich digitální zpracování, dostupnost a pokročilost nástrojů, tak je to sféra skoro pro kohokoliv. Tím nemyslím, že každý může být vynikající programátor, ale moje širší definice informačních technologií si dokáže představit zaměřením biologa, který najde uplatnění třeba při návrhu nekonvenčních datových center. 

Co pro vás osobně znamená práce v Seznam.cz?

Po šestnácti letech strávených v Seznam.cz, většinou z toho s provozem na bedrech, se nedá odpovědět jinak, než že je to součást mého života. Především je to neustálá jízda plná inovací a výzev. A v důsledku i osobního rozvoje

 
Ing. VLASTIMIL PEČÍNKA
Absolvoval studium informačních systémů na Masarykově univerzitě v Brně a v Seznam.cz působí od roku 2004. Od roku 2006 je technickým ředitelem, s krátkou přestávkou v roli ředitele Výzkumu a vývoje. Je ženatý, má tři děti a baví ho volejbal a technologie kolem bitcoinu.