iWatch a další chytré hodinky. Je otázkou chvíle, kdy zaplaví svět. | EkonTech.cz


iWatch a další chytré hodinky. Je otázkou chvíle, kdy zaplaví svět.

Technik
1. 3. 2013 - 18:50

To, co se nám kdysi zdálo jako science fiction, bude pravděpodobně brzy pravda a lidé nebudou mít jen chytré telefony, ale budou dokonce nosit chytré oblečení. Pro začátek alespoň hodinky.

smartwatch

Na internetu se v současné době o ničem nediskutuje více než o nových produktech inovativní společnosti Apple. Veškerá šeptanda začala, když bývalý zaměstnanec a odborník firmy Apple Bruce Tognazzini publikoval článek, v němž spekuloval o chytrých hodinkách, tzv. smart watches, jako o něčem, co by „zaplnilo díru v ekosystému Apple“ a znamenalo novou éru v propojení člověka a technologií.

Zveřejněný článek sice žádný přímý důkaz o tom, že Apple na podobných hodinkách pracuje, nepřinesl, ale přesto se o nich začalo v internetových komunitách živě spekulovat a byl jim přidělen i jednoduchý název: iWatch. Na druhou stranu je veřejností také dlouhodobě očekávána i televize od Apple, která by mohla nést podobný, ne-li stejný, název, tedy iWatch. Není proto zcela jasné, zda se jedná o dezinformaci nebo dobře propracovanou mediální kampaň společnosti Apple. Nicméně zahraniční média považují výrobu chytrých hodinek za další výzkumnou oblast všech technologických firem od Apple, Google až po Samsung. Objevují se dokonce hlasy, že Samsung předhání v inovativních technologiích Apple, s čímž pravděpodobně souvisí klesající akcie firmy. Je proto logické, že v obou firmách se o vynalezení či výrobu chytrých hodinek minimálně pokoušejí a na internetu se diskutuje o jejich podobě. Pro Apple by to byl první velký úspěch od úmrtí Steva Jobse.

Cestu chytrým hodinkám razí i menší firmy. Například společnost Pebble, která v lednu představila na slavné Consumers Electronic Show v Las Vegas svou verzi chytrých hodinek. Jejich hodinky mají mít schopnost propojit se s iPhone a zařízeními mající Google Android a dají vědět, kdo volá, píše nebo od koho právě přišel email. Zároveň mají fungovat jako počítač pro cyklisty.

Ohledně funkcí hodinek existuje spousta otázek. Pro Tognazziniho (jednoho z designérů Apple Mac originálního uživatelského rozhraní) je důležité, aby primárním cílem nových technologií byla schopnost léčit nebo nemocem předcházet a až na druhém místě další zábavné vymoženosti. Dnes zhruba umí chytré telefony zjistit, kde se nacházíme nebo kam chceme jít, zapamatovat si přihlašovací údaje k účtům a pobavit nás různými aplikacemi. Zítra možná bude chytré oblečení vědět vše od naší výšky, postoje, krevního tlaku, váhy až po denní rituály jako je ranní cesta pro kávu a pečivo.

Technologicky je vše výše zmíněno možné, otázkou ale zůstává, zda opravdu toužíme po intimnějším vztahu se svými technologickými zařízeními. Na mobil si mnozí zvykli a málokdo se bez něj obejde, ale představa, že nám budou hodinky říkat: “Už nejez chipsy, máš vysoký cholesterol,“ či hůře, že výčepní odmítne dát další pivo, protože to chytré hodinky nedoporučí, je děsivá.

Zdroj: www.businessinsider.com