Jaderná energetika nabídne atraktivní a zároveň stabilní zaměstnání v mnoha oborech - Tomáš Pleskač | EkonTech.cz


Jaderná energetika nabídne atraktivní a zároveň stabilní zaměstnání v mnoha oborech - Tomáš Pleskač

Rozhovory / čez / rozhovory
28. 4. 2023 - 11:45

Skupina ČEZ je i letos top zaměstnavatelem v oblasti energetického průmyslu. Rozhodně ale neusíná na vavřínech. Kromě výstavby nového bloku v Dukovanech plánuje i další projekty, které dají v příštích 20 letech práci zhruba 10 000 lidí.

Dnes si každý uvědomuje, že po ukončení školy je potřeba trvale pokračovat v dalším sebevzdělávání a osobním rozvoji. Skupina ČEZ je tím správným místem pro start po vysoké škole i následný kariérní růst, říká Tomáš Pleskač, ředitel divize nová energetika a distribuce.

Vedete divizi nové energetiky. Jaké má ČEZ v této oblasti cíle? 

Divize nová energetika je odpovědná za přípravu nových jaderných zdrojů, a to jak velkých bloků, tak i malých modulárních reaktorů.

Naším největším projektem je probíhající výběrové řízení na dodavatele nového bloku v Dukovanech. Předpokládám, že hodnocení nabídek předložíme Vládě ČR k závěrečnému rozhodnutí na přelomu tohoto roku. Po podpisu smlouvy s vybraným uchazečem budeme pracovat na licencování jaderného zařízení a získání stavebního povolení. V roce 2029 bychom chtěli začít s výstavbou. Paralelně připravujeme výstavbu malých modulárních reaktorů (SMR).

Je reálné, že do nových jaderných zdrojů nastoupí jako zaměstnanci již současní studenti? 

Rozhodně ano. Pro plánované budoucí jaderné bloky, stejně jako pro generační obnovu zaměstnanců stávajících jaderných elektráren, budeme potřebovat přibližně 10 000 nových zaměstnanců v příštích 20 letech. Na některé pozice v jaderném provozu je zapotřebí se po škole ještě několik let zaučovat, takže je možné, že mezi současnými studenty už sedí budoucí operátor či operátorka jaderné elektrárny.                        Jaderná energetika ale nabídne atraktivní a zároveň stabilní zaměstnání i v mnoha dalších oborech.

Jaké příležitosti v jaderné energetice nabízíte studentům ještě během studia?

Ve Skupině ČEZ se zaměřujeme na dlouhodobou spolupráci se studenty. Středoškolákům například nabízíme třídenní stáže nazvané Jaderná maturita. 

Z programů pro vysokoškoláky rozhodně stojí za zmínku Letní univerzita, což je 14denní stáž přímo v Dukovanech nebo v Temelíně. Šikovným účastníkům Letních univerzit rovnou nabízíme pěkná stipendia. Zároveň máme stážový program ČEZ Experience, který studenti využívají při škole. Přímo v jaderných elektrárnách vypisujeme trainee pozice pro čerstvé absolventy.  

Novinkou letošního roku je SMR Camp. Řeknete nám o ní víc? 

Jde o týdenní akci pro studenty vysokých škol s technickým zaměřením a zájmem o energetiku. Program je doslova nabitý informacemi k tematice SMR z různých pohledů. Nebudou chybět ani exkurze k jaderným zařízením. Na přípravě aktivit spolupracujeme s kolegy z jaderných elektráren, Fakulty jaderného a fyzikálního inženýrství ČVUT, Ministerstvem průmyslu a obchodu a ÚJV Řež. Je to rozhodně akce, kde studenti budou přímo u zdroje nejnovějších informací z této oblasti. Nebojím se říct, že v České republice se jedná o skutečně unikátní příležitost.

Myslíte si, že jaderná energetika bude atraktivním oborem i v budoucnosti?

Rozhodně. Je to obor, který pracuje se špičkovými technologiemi a neustále se vyvíjí. Vezměte si třeba malé jaderné reaktory: ještě před pěti lety se o nich uvažovalo maximálně pro ponorky nebo odlehlá místa bez energetické infrastruktury. Dnes o nich řada evropských zemí uvažuje jako o bezemisních zdrojích pro výrobu nejen elektřiny, ale i tepla, vodíku nebo syntetických paliv. Pokud to s dekarbonizací ekonomiky myslíme vážně, jádro nám s ní umí velmi pomoci.

„Pokud to s dekarbonizací ekonomiky myslíme vážně, jádro nám s ní umí velmi pomoci.”  

-------------

Tomáš Pleskač 

Je člen představenstva Skupiny ČEZ od 26. 1. 2006. Absolvoval Provozně-ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně, titul MBA získal na Prague International Business School. Pracoval jako ekonomický náměstek a zástupce ředitele Jaderné elektrárny Dukovany, nyní je ředitelem divize nová energetika a distribuce.