Jak ekonomicky poškodit studentskou organizaci aneb kauza Studentské unie VŠE. Návrat před rok 1989 | EkonTech.cz


Jak ekonomicky poškodit studentskou organizaci aneb kauza Studentské unie VŠE. Návrat před rok 1989

Z vejšky / SU VŠE
8. 11. 2014 - 12:21

Náš časopis EkonTech.cz se zaměřuje na popularizaci ekonomických a technických témat, která mají inspirovat. V tomto článku však uděláme výjimku. Zde nechceme, aby se naši čtenáři inspirovali. Sice se jedná o ekonomickou záležitost, ale ve velmi negativním duchu, která vrací Českou republiku před rok 1989, k časům Milady Horákové.

O co se jedná? Velmi jednoduché. Na Vysoké škole ekonomické v Praze vznikla dne 29. března 2013 studentská organizace založená studenty VŠE s názvem Studentská unie VŠE v Praze (www.suvse.cz). Její fungování bylo na VŠE schváleno, udělala několik akcí pro studenty a tak fungovala až do 25. listopadu 2013. V té době si další studenti VŠE řekli: „prr, tohle tady nedovolíme“ a sepsali lživé Prohlášení, pod které se podepsalo s mandátem jednat za své studentské organizace 23 osob, leckdy ani neexistujících právnických osob.

Co bylo dále? Ve zkratce: některé z organizací údajně enormně tlačily na vedení VŠE, která zakázala Studentské unii VŠE na škole fungovat, jak se svěřil Jakub Kočí jednomu ze členů Studentské unie ŠAVŠ. Tím de facto původní Studentskou unii VŠE tato skupina podepsaných SU VŠE zlikvidovala.

Světe div se – za podpory vedení VŠE vznikla 12. července 2014 Unie studentů VŠE v Praze (www.usvse.cz).

Členové Studentské unie VŠE podali řadu trestních oznámení a celý případ vyšetřuje Policie ČR.

Kdo za kauzou stojí a proč byla SU VŠE zlikvidována? Sami studenti VŠE nám píší podobné informace: „Šokovalo mě, že s prohlášením proti SU VŠE přišel Miloš Lokajíček, současný předseda Unie studentů (US VŠE). Je jasné, proč se projekt SU VŠE nemohl podařit. Nemohl se podařit, protože někomu se SU VŠE zalíbila a měl více kontaktů.“

Připadá vám podobnost s Miladou Horákovou více než velká? Ano, mě také a věřím, že v tomto případě spravedlnost slepá nebude. Podezřelé osoby a studentské organizace nyní tuší, že toto bylo příliš a proto na žádost o vyjádření reagovalo jen málo z nich. Kdo za ně ponese náklady soudního řízení?

Prohlášení dostupné ZDE