Jak na daňové přiznání? | EkonTech.cz


Jak na daňové přiznání?

Z vejšky / daně / daňové přiznání
4. 3. 2020 - 10:27

Jsi student a za měsíc sis vydělal víc než 10 tisíc Kč? Pracoval jsi na více pracovních dohod najednou a „růžovku” jsi měl podepsanou jen u jednoho ze zaměstnavatelů? Podnikáš na živnostenský list? Pokud je Tvá odpověď na alespoň jednu otázku ano, tak pozor – blíží se termín podání daňového přiznání!

Proč je pro mě jako studenta daňové přiznání výhodné?

Každý student má nárok na daňovou slevu ve výši 4 020 Kč za rok (měsíčně tedy 335 Kč) stejně jako na roční slevu na daňového poplatníka 24 840 Kč. V mnohých případech se tyto slevy nevyužijí naplno, a proto je výhodné vyplnit daňové přiznání a získat tak nárok na vrácení přeplatku na dani. To tedy znamená, že pokud je Ti za celý uplynulý rok vypočtena daň do částky 28 860 Kč, neměl bys takovou daň platit. Pokud Ti tedy byla nějaká částka v průběhu roku stržena, máš nárok na její vrácení. To samé platí i v případě, že jsi například během léta měl víc než jednu brigádu najednou a podepsal jsi tzv. „růžovku”, tedy prohlášení poplatníka daně, pouze u jednoho ze svých zaměstnavatelů. Daň, která Ti byla stržena u ostatních, si můžeš vyžádat zpět pokud se Tvá celá daňová povinnost vejde do limitu 28 860 Kč.
 

Jsem živnostník

Pokud ses rozhodl podnikat jako OSVČ, začalo se Ti dařit a Tvoje příjmy byly za rok vyšší než 6 000 Kč, musíš podat daňové přiznání, společně s přehledem o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Co je však důležité – při podnikání
během studia nemusíš vůbec řešit zálohy na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Pamatuj ale na to, že tato výhoda platí jen pro studenty do 26 let a v případě prezenčního doktorandského studia do 28 let. Po dosažení zmíněné věkové hranice nebo po ukončení studia musíš začít platit zálohy na zdravotní i sociální pojištění.
 

Co když vyplním daňové přiznání špatně?

Pokud nejsou finance Tvá parketa a z představy vyplňování daňového přiznání Ti vstávají vlasy hrůzou, neboj. Celý proces se zdá být daleko komplikovanější, než jak to ve skutečnosti je. Pokud však chceš mít naprostou jistotu, podej přiznání co nejdříve, ještě před řádným termínem 1. dubna 2020. Budeš tak mít dostatek času na případné úpravy. Další možností je obrátit se na někoho, kdo má daně v malíčku a může Ti ulehčit od starostí. A možná by stálo za úvahu mít parťáka na všechny finanční otázky v průběhu celého roku. Budeš se tak moct soustředit na vydělávání peněz naplno, bez nočních můr o berňáku.