Jak po škole získat práci? Zkuste trainee programy a dejte si záležet na životopisu | EkonTech.cz


Jak po škole získat práci? Zkuste trainee programy a dejte si záležet na životopisu

Z vejšky / kariéra
5. 11. 2015 - 10:54

Řada absolventů po škole řeší jeden zásadní problém: Jak si najít práci. Většina z nich sní o zaměstnání v nadnárodní firmě s řadou benefitů. Setkání s realitou ale může být poměrně bolestivé, obzvlášť když zájemci o práci s čerstvým diplomem nemají téměř žádnou praxi. Jak se vyhnout zdlouhavému hledání, porazit konkurenci a dostat místo, po kterém toužíte? Nejlepší je získat zkušenosti už během studia.

Pracujte už při škole

Pokud vám to rozvrh a studijní povinnosti dovolí, začněte pracovat už při škole. Řada firem nabízí částečné úvazky nebo práci na dohody, které se pro studenty skvěle hodí. Pokud nestíháte během školního roku, najděte si brigádu aspoň přes prázdniny. Zní to už zřejmě jako klišé, ale řada studentů si stále myslí, že jim bude červený diplom stačit.

Po škole – trainee program

Ideální příležitostí pro start ve firmě jsou trainee programy. Stáž většinou trvá od 6 měsíců do roku a půl a nabízí účastníkům vhled do fungování firmy. Trainee často obíhají takzvané kolečko – vyzkouší si práci v několika různých odděleních a pak se rozhodnou, ve které oblasti se chtějí dál profilovat. Trainee mohou být absolventi na plný úvazek, někdy i studenti, kteří mohou práci věnovat jen několik dní v týdnu. Některé stáže placené nejsou, jiné naopak nabízejí finanční motivaci. „Trainee programy jsou pro mladé lidi skvělou příležitostí, jak získat zkušenosti ve velké firmě. Naše společnost spouští trainee program letos poprvé. Doufáme, že najdeme nové talenty, které pak ve firmě zůstanou a budou pracovat na pozicích s většími zodpovědnostmi. Už jako trainee budou moci využívat zaměstnaneckých benefitů, každý bude mít navíc nad sebou zkušeného mentora, který je připraven mu pomoci,“ říká Magdalena Vroblová, HR ředitelka Sony DADC.

Nepodceňujte podobu životopisu

Každá pracovní zkušenost v životopise vás posune o kousek blíž k dobré práci. Je ale vhodné sico nejdřív ujasnit, jakému oboru se chcete věnovat a brigády si pak hledat podle toho. Při přijímacím řízení, ať už na brigádu či do zaměstnání, hraje velkou roli také podoba životopisu. „Absolventi mají často problém se strukturou životopisu. Zapomínají, že je třeba jej upravit podle pozice, o kterouse ucházejí. K předchozím pracovním zkušenostem se vyplatí stručně doplnit pracovní náplň. Dokument by ale neměl být delší než dvě strany,“ doplňuje Magdalena Vroblová.

Pozor na sociální sítě                                      

Sebelepší CV je vám ale k ničemu, pokud si nedáte pozor na obsah svého profilu na sociálních sítích. Nezapomínejte, že personalisté jsou také online a mohou si jednoduše prohlédnout obsah, který sdílíte. Je vhodné si proto buď upravit profil tak, aby vaše potenciální zaměstnavatele neodradil, nebo si zablokovat jeho zobrazování cizím lidem.