Jak se připravit na obhajobu bakalářky/diplomky? | EkonTech.cz


Jak se připravit na obhajobu bakalářky/diplomky?

Ostatní / studium / bakalářka
26. 5. 2020 - 8:00

Státnice se přibližují mílovými kroky a ty začínáš panikařit? Máš strach ze zkoušek a přímo děs v očích pokaždé když slyšíš slovo obhajoba? Prezentace ti nikdy moc nešly a teď tě čeká ta největší z nich?

Připrav se včas

Hned jak budeš mít posudek vedoucího práce i oponenta, připrav si prezentaci. Ve většině případů je vyžadována Powerpointová prezentace, ale raději si to ověř u své školy. Zjistit také jaké náležitosti by měla prezentace mít a jaké jsou požadavky na její grafické zpracování – některé školy vyžadují striktní dodržení předepsaných pravidel. Pokud s přípravou začneš včas, máš ještě možnost poslat prezentaci svému vedoucímu ke kontrole a stejně tak si můžeš prezentaci nanečisto vyzkoušet například s rodinou nebo kamarády a získáš od nich cenou zpětnou vazbu a prezentaci budeš moct ještě upravit. Častokrát se totiž stane, že když dané téma zpracováváš několik měsíců, je těžké na první dobrou vypíchnout ty nejdůležitější body a vynechat detaily – názor někoho nezasvěceného je tedy potřeba pokud nechceš komisi během 10 minut unudit.

Prezentace

Pokud máš volnější ruku co se grafiky týká, udělej prezentaci tak, aby zaujala na první pohled a zkoušející komise jí chtěla věnovat svou pozornost. Vyvaruj se ale dlouhým textovým pasážím a příliš výrazným barvám. Jednotlivé snímky prezentace by neměly obsahovat víc než 3 různé barvy a několik hesel, které ti poslouží jako osnova.Vyvaruj se papíru v ruce! Je v pořádku mít poznámky, ale jeden z největších přešlapů prezentujících studentů obecně, je zmudlaný papírek v ruce do kterého neustále koukají. Pokud totiž takový „taháček“ máš, s největší pravděpodobností do něj budeš nahlížet víc než je zdrávo. Odlož papír na stůl a měj ho jako poslední záchranu pokud ti vypadne určitá myšlenka. Když se tak stane, komise pochopí, že uděláš 2 kroky ke stolu a tuto jednu myšlenku nebo slovo z papíru přečteš. S tím také souvisí vzdálenost od monitoru počítače, na kterém prezentaci spustíš. Nestůj za katedrou, u monitoru. Běž do prostoru, ideálně k promítacímu plátnu a několikrát v průběhu prezentace změň své místo, celý tvůj projev tak dostane příjemně dynamický nádech a vtáhne posluchače daleko víc.

Jak se cítit pohodlně

Nevhodné oblečení, boty, hlad a žízeň. To jsou potenciální zabijáci psychické pohody prezentujícího. Vždy zvol takové oblečení a boty, které jsou pohodlné, nikde tě neškrtí a není ti v nich horko ani zima. Měj však stále na paměti příležitost v rámci které prezentaci provádíš – nebylo by úplně vhodné přijít na obhajobu závěrečné práce v džínách a tričku. Košile s dlouhým rukávem, pohodlné kalhoty a čisté boty jsou pro muže nepsaným základem při této příležitosti. Ženy mají volnější ruku a mohou následovat muže (košile, kalhoty, boty) nebo mohou zvolit šaty či sukni. Vždy je však třeba vyvarovat se příliš krátké sukni, hlubokému výstřihu a obecně zmačkanému a špinavému oblečení. Pokud budeš „jako ze škatulky“, bude to mít velký vliv i na tvou psychickou pohodu.Kručící břicho a sucho v krku jsou velké NE! Fyzická pohoda hraje velkou roli v té psychické. Dej si müsli tyčinku a zapij ji dostatkem vody, odskoč si na toaletu těsně před prezentací a uvidíš jak takové maličkosti stačí k tomu, aby tě nic neodvádělo od myšlenek týkajících se tvé práce.

Zůstaň v klidu

Pokud jsi skutečně autorem své práce, není čeho se bát. Psaní bakalářky nebo diplomky jsi věnoval/a dostatek času a znáš ji skoro nazpaměť. Klidně si práci pár dní před prezentací opět přečti, ať se uklidníš. Přemýšlej nad celou prezentací jako nad možností někomu zcela nezasvěcenému představit své téma a nejdůležitější poznatky vzešlé z tvé praktické části. Je totiž docela dost možné, že v komisi bude víc než jeden zkoušející, jehož hlavním oborem není ten, v rámci kterého jsi psal/a svou práci a i přesto bude chtít porozumět celému konceptu. Obhajoba totiž slouží mimo jiné k ověření toho, jak zvládáš koncepční myšlení a jestli máš schopnost shrnout celé téma a vypíchnout to nejdůležitější.

Extra tip! – Mobil vyndej z kapsy a nech ho společně se svými věcmi mimo zkušební místnost. Není nic horšího než když ti z ničeho nic začne vibrovat nebo nedej bůh zvonit uprostřed prezentace. Měj kapsy prázdné – komise nepotřebuje vědět, že máš nejnovější model Iphona.